Работят ли българските служби по превратаджиите от ГРУ, които в Черна гора вече са осъдени?

У нас е по-важно да ровиш за законността на някоя тераса вместо да гониш руските шпиони

Водят в съда руските шпиони

Водят в съда руските шпиони

Светослав Пинтев

Интересно е дали българските служби са следили  процеса в Черна гора срещу гражданите на Руската федерация Едуард Шишмаков и Владимир Попов (според някои източници истинското му име е Моисеев-б.р), които в четвъртък бяха осъдени съответно на 15 и 12 години затвор.
Властите в Черна Гора имат данни, че двамата са служители на руското военно разузнаване, 

покритото със зловеща слава ГРУ

 То се разпада, ако вярваме на бившия разузнавач от управлението Виктор Суворов, сега световноизвестен писател в изгнание, ненавиждан от Москва заради разкритията за Втората световна война и престъпленията на Сталин, които прави. Той се крие от бившите си колеги във Великобритания, между другото.  Казва, че доказателство за разпада на ГРУ са тотално неадекватните и непрофесионални действия на „убийците” на Скрипал.  Ала това си е проблем на самото ГРУ. 
Нашият проблем е, че в България никой не си дава труда да осветли  обществото за действията на единия от руските превратаджии, който е пребивавал нееднократно у нас и на неговите помагачи у нас. Никой дума не обелва по този въпрос и това стана традиция, когато се касае за руски шпиони. Те са 

просто невидими

Подобно безхаберие е крайно тревожно, ако се направи един паралел между събитията в Черна гора и тези в България в периода, когато хората от ГРУ доказано са вършеели из България, но това е цяла отделна тема. Както и това, че в черногорския опит за преврат са замесени политици и висши служители на силови ведомства от Балканите. 
Да припомним. Бившият началник на сръбската жандармерия - генерал Братислав Дикич беше осъден на 8 години затвор по делото за черногорския преврат, а също и двама опозиционни лидери. Това са проруските водачи на формацията "Демократичен фронт" Андрия Мандич и Милан Кнежевич, които получиха по 5 години затвор.  
И у нас, ако не се лъжа,  не липсват политици, които мечтаят за 

прегръдка с руската мечка

 За откъсването ни от ЕС и НАТО, като вероятно са готови и на силови решения. 
Когато някой е подсъдим за държавен преврат някъде, на Балканския полуостров особено, а той често-често е отскачал до България, не е ли редно дейността му тук да се разнищи, от кумова срама поне? Не трябва ли да се установят връзките му с местните помагачи?  И обществото да бъде запознато поне в общи линии с резултатите от  разследването? Ала това е 

тема табу

И за властите у нас, а и за  медиите, които не се сещат да попитат институциите по този въпрос. Къде по-важно е да  ровиш за законността на някоя тераса. 
Припомняме, че журналистическото разследването на изданията Bellingcat и The Insider твърди, че между 2013 и 2016 г. Попов-Моисеев е пътувал много пъти до България, но никой не знаел какво точно е правил у нас. Или някой знае, а не казва…
 Едва ли шпионинът е идвал, за да се включи в някоя ловна дружинка или да катери чукарите като редови член на планинарско дружество „Еделвайс“. Виж, с някоя паравоенна формация може да се е свързал, да са потренирали, да са постреляли с АК „Калашников“. Разпитани ли са, апропо, лидерите на т.нар. БНО „Шипка” и  Военен съюз. „Васил Левски”, които открито призоваваха за преврат и пускат клипове как правят „учения” с бойно оръжие? 
Пътуванията на шпионина на ГРУ в България започват в размирната  2013 г.  Да не е спретнал 

някой замаскиран преврат и тук

Идванията му през 2015 г. пък съвпадат с момента, в който сърби-бабаити от паравоенни отряди, воювали на страната на окупаторите  в Донбас, че и обучавани в лагери на ГРУ в Ростов на Дон, са установили своя база у нас. Това не е ли повод за разследване? Базата съществува ли още? С какво се е занимава? Или не е важно?

Черногорският съд постанови, че от началото на 2016 г. до 18 октомври 2016 г. Шишмаков и Попов са създали престъпна група, която е действала в Черна гора, Сърбия и Русия, като Шишмаков е нейният лидер. Той разполагал с два паспорта, един от които е  с фалшиви данни. Не знам защо, но ми се струва, че групата е действала и в България? Или просто са идвали тук на почивка, защото имаме много развит туризъм?  
 Bellingcat и The Insider откриха 

един любопитен детайл

 А именно, че Владимир Попов ( Моисеев) живее в Москва в къща до къща с Александър Мишкин (известен и като Александър Петров) - един от заподозрените за за покушението срещу бившия  шпионин на ГРУ Сергей Скрипал в Солсбъри, Великобритания. 
Не само изясняването на въпроса с пребиваването на шпиони на ГРУ, връзките им у нас, но и осветляването му е работа на българските служби.
 Според прокуратурата на Черна гора държавният преврат е планиран за 16 октомври 2016 г. - в деня на парламентарните избори в страната, а целта му е да се предотврати присъединяването на Черна гора към НАТО. Това ми напомня нещо....  Планирано е и убийството на премиера Мило Джуканович, сега президент.

ГРУ май наистина е в голяма криза

 Превратът беше предотвратен, изборите бяха спечелени от партията на Джуканович и други проевропейски формации, а страната се присъедини към Алианса през 2017 г.

 Сръбския националист Александър Синджелич даде подробни показания как Шишмаков и Попов са му осигурили солидна сума за организацията на преврата. Отказа се от показанията си през март, но това не помогна особено на подсъдимите. В интервю Синджелич обясни, че се сетил как двамата просто са искали да организират протест, а той не иска хората да влизат в затвора "заради политиката". А някой и друг „протест” у нас да са организирали? Службите могат да попитат за това например един доскорошен високопоставен държавен служител, сега  кандидат за евродепутат, който беше сред организаторите на „протестите” през 2013 г. Или един радиоводещ…И много други фенове на Путин…
Прокуратурата на Черна гора извади доказателства, че Шишмаков и Попов са броили на Синджелич 200 000 евро, за да вербува петдесетина души и да закупи оръжие. 
Първоначално той дава показания, че двамата са   руски националисти, които подчертавали, че  са 

под контрола на спецслужбите на Русия

 Планирали, когато дадат знак, контролираните от тях около 500 души да се разделят на три групи, като  първата, чийто членове трябвало да са в  полицейски униформи, ще нахлуе в парламента , втората ще се влее в протеста на опозицията, а третата ще неутрализира полицията. 
Втората била ключова. Тя трябвало да даде сигнал за преврата, като създаде безредици и превземе парламента, като поднесе на тепсия властта на просръбската и проруската опозиция. Тя пък поела ангажимент веднага 

да спре влизането на Черна гора в НАТО 

Снимки, направени от спецслужбите документират срещите между Шишмаков и Сиджелич в белградски парк, като обвинението разполага с кореспонденция между обвиняемите.
 Кремъл, разбира се, обяви, че Русия не се намесва във вътрешните работи на други държави, сакън. "Заявяваме, че не може и дума да става за връзка на Москва и руските власти към вътрешни събития на Черна гора", заяви преди две години. президентският говорител Дмитрий Песков, на когото и без това вече  никой за нищо не вярва. Москва не се намесва и в България, без съмнение.