Радан Кънев: Президентът Радев е защитавал избора на F-16 като командир на ВВС

Няма гражданска война, но агресията е факт, заяви политикът по повод противопоставянията българи-роми

Няма гражданска война, но агресията е факт. Необходимо е едно наистина устойчиво усилие, което има много посоки. Едната е недопускане на незаконно строителство, но решението не е събаряне на един конкретен квартал заради престъпление на двама конкретни човека.Това заяви в "Лице в лице" на Би Ти Ви Радан Кънев, зам. предсадател на ДСБ. Всеки, който лепи престъпление на цяла една етническа група, който насъсква към омраза, който не различава хората спазващи закона от тези, които не го спазват, ще носи много тежка отговорност, заяви той. Допълни, че хора като евродепутата Ангел Джамбазки от ВМРО насърчават, а не подтискат тази агресия.

Има много високо ниво на престъпност сред циганския етносс, в това няма съмнение. Има лица с 30 присъди, които са на свобода. Случаите на издирвани хора с влезли в сила присъди са много, каза той, като допълни, че има и много добри примери на десетки хиляди хора от циганския етнос, излезли от маргинализацията, твърди Кънев.

Темата с изтребителите превръща твърде много хора в специалисти по всичко. Това не е дъвка за всяка уста, смята той.

Президентът, който без съмнение е експерт по темата, има доста различни позиции през годините. Публикувани бяха негови изявления отпреди години, че  F-16  е едно много добро решение и трябва да тръгне спешно към него. Като висш офицер от авиацията той е защитавал избора на F-16 .

Подкрепяме  спешната модернизация на армията, заяви той.

Потресаващо е, че българската прокуратура иска конфискация по обвинение, смята Кънев.