Радев изчегъртва най-силната си конкуренция за втори президентски мандат – героите от Ковид кризата

Срещу безсънните нощи до леглата на болните и кобрата на Пугачов няма да спаси Радев!

Цветанка Андреева, политолог

Българските лекари от ковид фронта – станали символ на битката със смъртта и получили от обществото ореола на национални герои са образите, които явно стряскат иначе безметежния път на Радев към втори мандат. 

Страхът е, че бялата престилка може да спечели пред униформата на аса, явно кара служебния кабинет да компрометира, уволни и пенсионира всички водещи лица от първа линия на пандемията. Вчера и проф. Балтов от Пирогов беше закачен към веригата на страха на Радев!

Под юмрука си, той обедини много разнородни политически субекти и се надява те да осигурят втория му мандат, като го подкрепят пряко или чрез издигането на неизбираеми кандидати, които при втория тур да прелеят електорална подкрепа към него. За Радев идеологията на протеста му осигуряваше здрава анти-герб коалиция за президентските избори. Но в плана му към втори мандат и автократичния му модел на власт, в който той е основен повелител на състав на правителство и на парламентарно мнозинство, не влизаше конкурентен образ на български медик – надхвърлящ като обществено признание не просто партийната рамка, но и политическата.

Ковид изведе хуманизма отново на обществения пиедестал. Тогава най-ценното нещо стана човешкият живот. Образът на смелите генерали повехна. На преден план излязоха белите престилки, а униформите отстъпиха пред най-човешката и страшна битка – тази със смъртта на болничното легло. 
Ако в президентската кампания бъде вкаран образ на лекар, борил се с ковид с риск за собствения си живот (каквито безспорно са медиците от Пирогов), за Радев става сложно да обяснява как иронизираше Ковид и твърдеше, че достойнството седяло по-високо от страха от пандемията. Думи от връх Шипка, изречени по време на забрана за масови събития, не попречила на Радев да се качи на Шипка за политическа реч.

Вече е ясно, че образ на медик – кандидат за президент най-ярко ще открои хуманния образ на себеотдаването в момент на обществена трагедия, противопоставен на политиканстването с цел личен, властови рейтинг.