Радев промени репертоара, смени Северна Корея с Русия

Вижте кои са любимите държави на президента

Румен Радев

Румен Радев

Президентът Румен Радев смени "репертоара" си след гафа, който направи миналата седмица. Тогава по време на изказването си пред Петнадесетия национален иновационен форум „Иновации и икономически растеж” определи САЩ, Северна Корея, Япония и Китай като световни иновационни лидери.

Днес държавният глава говори на Деветата годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки. За Румен Радев САЩ, Китай и Япония пак са номер едно, но вместо Северна Корея, този път добави Русия. В социалните мрежи започнаха да се майтапят, че за екипа на президента и за самия него само тези държави са напреднали, а останали страни на световната карта не съществуват в атласа на "Дондуков" 2. Странен е и фактът, че президентът вече втора седмица избягва да похвали за напредъка в областта на науката и технологиите страна членка на ЕС.  

"За да може една държава със седем милиона население да се мери с гиганти като САЩ, Русия, Китай, Япония, това означава,че тя има най-важния капитал за всяка нация - талантливи млади хора, с огромен потенциал, които ще направят така, че България да просперира в бъдеще", заяви Радев.

Президентът посочи, че състезавайки се на трудния терен на науката младите хора не само отстояват себе си и работят за напредъка на науката, а работят за бъдещето на България. Радев отбеляза, че един от най-важните стимули към чуждестранните инвеститори, наред с благоприятните условия, които страната ни предлага, са талантливите млади българи и техните постижения. Продължавайте да бъдете лицето на нашата реклама пред света, най-добрата реклама, се обърна президентът към младите хора.
Матей Петков, в 12 -и клас в Националната природо-математическа гимназия, който спечели златен медал от Международната олимпиада по лингвистика в Южна Корея тази година, смята, че за да се възползва България от капитала, който са талантливите млади хора, е добре те да останат в родината или да се върнат след като завършат образованието си. Той благодари на учителите и водачите на школи, защото без тях нито един медал е нямало да бъде спечелен. По думите му важна част от успеха са добрите познания по предмета, психологическата нагласа и устойчивост, а също и позитивната нагласа, с която трябва да се тръгва към всяко начинание.

Евгени Кайряков, на 18 години от Софийската математическа гимназия, сребърен медалист от Международната олимпиада по математика във Великобритания, обяснява успехите с труда. Талантът е до 6-и клас например, оттам нататък е трудното - решаване на задачи, дисциплина, посочи Евгени. Той иска да учи във Великобритания или САЩ, вече е пуснал документите си и чака отговори от университетите, и мечтае да се занимава с нещо, което му харесва - засега това е математиката.