Ендокринолог: Високата кръвна захар понижава ефекта на ваксините срещу COVID-19

Захарният диабет и COVID-19 взаимно се потенцират

Научни данни показват, че захарният диабет вероятно понижава протективния ефект на ваксините срещу COVID-19. Въпреки това ваксините предпазват пациентите с диабет от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и последващи усложнения за здравето, включително от  такива, които са свързани с основното заболяване.

По тази причина страдащите от диабет трябва приоритетно да завършат своя първичен ваксинационен курс, като не отлагат и бустерната ваксинация. Кога е най-подходящият период за имунизиране и коя ваксина да изберат хората със захарен диабет, могат да консултират със специалиста, който ги наблюдава. Това посочи проф. Здравко Каменов, дмн, ръководител на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Александровска“, цитиран от Дарик. Изказването беше направено в рамките на дискусия за ваксинацията срещу COVID-19 при лица с различни заболявания.

В онлайн събитията, организирани от Министерството на здравеопазването и Националната платформа за комуникация в здравеопазването CredoWeb, като част от информационната кампания „+мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, вече участват над 800 общопрактикуващи лекари от цялата страна.

Проф. Каменов беше категоричен, че захарният диабет и COVID-19 взаимно се потенцират: от една страна, COVID-19 повишава риска от развитие на диабет, включително и след преминаването на острата фаза на инфекцията, а вероятността за влошаване на диабета заради COVID инфекцията е значително по-висока. От друга страна, захарният диабет, особено когато е декомпенсиран, влошава прогнозата на протичането на COVID.

Пациентите с диабет много често имат придружаващи сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, усложнения като синдром на диабетното стъпало, увреждане на бъбреците, на очите и др. последици от диабета, които са предпоставка за по-тежко боледуване – често пъти изискващо болнично лечение. Оптималният гликемичен контрол е от изключително значение по отношение по-добрия изход при боледуване от COVID-19.

„Единственото ефективно средство за превенция на тежко протичаща коронавирусна болест за тези пациенти остава ваксинацията, като не бива да бъдат пренебрегвани и правилата за социална дистанция и грижата за основното заболяване“, посочи още професорът.

По отношение на ефективността на ваксините при Омикрон варианта на COVID-19 проф. Каменов отчете: „Вирусът се изменя и първичната ваксинация при всички хора вече не е така ефективна, както беше при по-старите варианти на SARS-CoV-2. Това отслабване на ефективността обаче е незначително и ако някой се чуди дали да се ваксинира сега, със сигурност е добре да го направи.”

Защитата, която ваксинацията ни дава срещу тежко протичане на заболяването, остава висока поне 4 месеца след поставена бустерна доза, стана ясно още по време на дискусията.