Рафаел Надал: Джокович ще трябва да бъде ваксиниран, ако иска да продължи да играе на най-високо ниво

Рафаел Надал вярва, че всеки играч от ATP тура, включително Новак Джокович, трябва да се ваксинира срещу коронавируса, ако иска да продължи да играе на най-високо ниво в тениса.

Пандемията принуди преустановяването на мъжкия и женския турове най-рано до юли, като Уимбълдън бе отменен за първи път в мирно време, а Ролан Гарос преместен за септември. Сезоните на клей и трева бяха изгубени. Световният номер 1 Джокович бе порицан, когато призна, че е срещу ваксинацията и намекна, че може да обмисли бъдещето си, ако тя стане задължителна за завръщане към спорта, но Надал смята, че той може да няма избор.

„Никой на никого не е длъжен и не може да иска от него задължително. Всички са свободни. Но истината е, че ако принадлежиш към даден Тур, вероятно трябва да спазваш правилата, които изисква този Тур. Така че ако ATP задължи играчите да се ваксинират, за да могат да пътуват, в опит да защитят останалите, Джокович ще трябва да бъде ваксиниран, ако иска да продължи да играе на най-високо ниво. И той, и аз в това число, никой не прави изключение. Всеки трябва да го направи по пътя към завръщане на любимия ни спорт. Ако ATP или ITF ни принуди да се ваксинираме, за да играем отново тенис, то ние ще го направим, точно както се ограничаваме и по отношение взимане на твърде много медиканменти заради допинг контрола. Става въпрос за спазване на правилата“, сподели испанецът пред La Voz de Galicia.

Опасенията, че тенисът може да не се завърне до края на 2020, се покачват с всеки изминал ден, като вчера изпълнителният директор на Аустрелиън Оупън Крейг Тили призна, че дори Откритото първенство на Австралия през 2021 е под сериозна заплаха. /БГНЕС