Ракетният разрушител на САЩ „Рос” навлезе в Черно море

Вчера навлезе десантният кораб на американските ВМС „Уидби Айлънд”

В акваторията на Черно море навлезе ракетният разрушител на ВМС на САЩ „Рос”, снабден със сврахмодерната система за ПРО „Иджис”, съобщиха турски медии .

Те пуснаха видеоматериали и снимки с неговото преминаване през пролива Босфора. По данни на истанбулските сайтове, корабът плава към Одеса.

Вчера в Черно море навлезе десантният кораб на ВМС на САЩ „Уидби Айлънд”, способен да транспортира до 500 морски пехотинци.

Очаква се, че двама американски кораба ще участват в провежданите под егидата на НАТО и САЩ съвместни с Украйна учения „Сий Бриз 2016”, които започнаха в понеделник в Черно море.
Ученията протичат в северозападната част на Черно море, Одеска и Николаевска области на Украйна. Те ще продължат до 30 юли.

В тях ще бъдат задействани над 25 кораба, катери и съдове за осигуряване на САЩ, Турция, Румъния и Украйна. По план ученията ще имат и брегова компонента. В рамките на маневрите ще се отработва взаимодействието на многонационалната тактическа група, която ще проведе операция „в кризисен регион” по стандартите на НАТО с участието на морски пехотинци и специални части от Украйна, САЩ, Молдова и Грузия."