Рашков: Ръководни фигури на ДПС са заплашвали полицейски служители с граждански арест

Бойко Рашков

Бойко Рашков

За груби нарушения във връзка с парламентарните избори през юли алармира вътрешният министър Бойко Рашков по време на блиц контрола в парламента.

"По време на изборите юли месец са били регистрирани над 200 материали за нарушения, свързани с подвижни избирателни секции. На изборите през ноември тези нарушения вече са 287", заяви в началото той, цитиран от Novini.bg.По думите му в Хасковска област са били подадени 798 заявления за гласуване с подвижни избирателни секции, обаче в хода на полицейската проверка било установено, че голяма част от лицата не са предоставили никакви медицински документи, а други са представили документи с изтекла валидност.

Искам да обърна внимание на почти идентични случаи в Разград. Има липсващи подписи в заявленията. Прокуратурата е образувала 26 досъдебни производства. Издавани са медицински документи с невярно съдържание. Няма нито един отказ, постановен от прокуратурата. В хода проверките полицейските служители са се натъкнали на фрапиращи нарушения, като голяма част от гражданите, с които са разговаряли, са заявили, че не са подавали заявления за гласуване в подвижна секции, съобщи пред депутатите вътрешният министър.

Той каза още, че докато вървели проверките, в регионалната дирекция на МВР в Разград отишли ръководни представители на Движението за права и свободи, които отправили "груби заплахи и закани", включително граждански арести на служители на МВР.