Бивш шеф на НАТО критикува Макрон заради Украйна

Дипломатическите му инициативи са "изключително вредни" за Киев

Андерс Фог Расмусен

Андерс Фог Расмусен

Дипломатическите инициативи на френския президент Еманюел Макрон в отговор на войната в Украйна са били неуспешни и "изключително вредни" за Киев, заяви Андерс Фог Расмусен - бивш генерален секретар на НАТО.

"Това не беше успех", заявява Расмусен в интервю за френското списание „Le Point”.

Бившият датски министър-председател, който беше един от най-високопоставените дипломати в света, напусна трансатлантическия отбранителен съюз през 2014 г. Коментарите му идват след критиките, особено в Източна Европа, за това как Макрон е поддържал отворена линия с руския президент Владимир Путин с директни телефонни разговори дори след нахлуването в Украйна и е предупредил да не се "унижава" Русия.

"Макрон ни изуми в началото на кризата със своето, меко казано, уникално и критично изявление, че Путин не бива да бъде унижаван, и му предложи изход. Подобни изявления бяха катастрофални и дълбоко вредни", добави той.

Кабинетът на френския президент не отговори веднага на молбата за коментар от страна на Ройтерс.

Изказването на Расмусен идва в момент, когато Макрон пренастройва посланието си и задава по-твърд тон срещу Москва.

В реч пред Общото събрание на ООН френският държавен глава отново изрази убеждението си, че световните лидери трябва да продължат диалога с Русия, като добави, че през следващите дни отново ще разговаря с Путин, за да разгледа ситуацията с безопасността, свързана с ядрените реактори, разположени в зоните на военни действия в Украйна.

Според наблюдатели, речта на Макрон, в която той обвини Русия в съвременен империализъм и призова развиващите се страни да се противопоставят на Москва, бележи промяна в тона.

Макрон заяви, че мирните преговори могат да проработят само ако " се зачита суверенитетът на Украйна, ако територията ѝ бъде освободена, а сигурността ѝ защитена".

" Русия трябва да разбере, че не може да налага волята си с военни средства", заяви Макрон.

Расмусен, обаче, не е убеден в тази позиция.

"Той отслаби международното единство и мисля, че сега съжалява за това и се опитва да си върне инициативата", каза той в интервюто. /БГНЕС, Ройтерс