Разбиха престъпна група, изготвяла фалшиви документи за криминалния контингент у нас и съседни държави

Трима са задържани за постоянно в ареста, другите са с домашен арест и парична гаранция

Шестима са задържани и с наложени мерки за неотклонение от съда заради участие в организирана престъпна група за изготвяне на неистински документи, съобщи Дарик. Групата е задържана на 15 ноември, при акция в София, Варна и Кюстендил, обясниха говорителят на спепрокуратурата Сийка Милева и зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Трима са задържани за постоянно в ареста, другите са с домашен арест и парична гаранция. Единият от членовете на групата е бил задържан в момент на изработване на неистински документ за самоличност.

Групата е осигурявала и е имала възможност да изработи почти всякакъв документ, който се предлага от държавната администрация на България, заяви Темелакиев. Клиенти били лица от криминалния контингент у нас и съседни държави, също организатори на канали за трафик на мигранти.

Престъпната група е изработвала фалшиви работни визи, предимно за Германия, документи за самоличност, международни паспорти, шофьорски книжки, дипломи за образование, актове за раждане и свидетелства за брак. Имало и ценоразпис, като сумите варирали омежду 130 лв и 650 лв.

Освен заготовки за неистински документи при претърсванията били открити празни бланки, преса за поставяне на холограми, различни печати, като сред тях имало и на всички областни дирекции на МВР, както и неистински еврови банкноти.

Милева поясни, че 16 души ще бъдат обвинени и ще им бъде поискано от съда да им наложи постоянен арест. При претърсванията са били открити над 10 кг наркотични вещества и над 240 хил. лв. Имало склад в София, в който се съхранявали наркотиците. Част от участниците в групата били задържани в момент на сделка.