Пред разкол ли е Вишеградската четворка след призив на словашкия президент

Зузана Чапутова се обърна с предупреждение, че ако не се брани върховенството на закона, може групата да се пропука

Зузана Чапутова

Зузана Чапутова

Новият президент на Словакия Зузана Чапутова призова Вишеградската група, съставена от четири централноевропейски страни от Европейския съюз, да брани върховенството на закона, за да не гледат на нея като на "отслабваща ЕС", предаде "Ройтерс", отбелязвайки, че това може да е знак за възможно пропукване в групата, която често действа единно, съобщава Дневник.

След среща с унгарския президент Янош Адер, Чапутова заяви, че сътрудничеството във Вишеградската група трябва да се основава на общи ценности. Без да посочва имена, Чапутова, която встъпи в длъжност миналия месец, визира Полша и Унгария, които често пъти са в конфликт с ЕС заради опасения, свързани с върховенството на закона.

"Нашата група В4 (Вишеградската група) трябва да представлява такива ценности като върховенството на закона, демокрацията и свободата, и такива основни ценности на сътрудничеството, които са заложени в основополагащия договор на В4, така че на нас да не се гледа като на онези, които отслабват или водят до разпад на ЕС", каза Чапутова.

Унгарският премиер Виктор Орбан и полската управляваща партия "Право и справедливост" затегнаха контрола върху съдилищата и съдиите, медиите и учените, както и върху неправителствените организации. Това породи конфликти с Брюксел и безпокойството на правозащитни групи, притеснени, че в Унгария и Полша се нарушават демократичните принципи. Орбан и "Право и справедливост" обаче остават популярни в страните си заради твърдата линия към мигрантите.

Чапутова заяви вчера, че е убедена, че "либералната демокрация, която гарантира на всеки еднакви права, е най-ефективното средство за защита на малцинствата".

Тя опроверга твърденията на някои проправителствени унгарски медии, че е агент на родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос. Чапутова нарече тези твърдения "лъжи". Правителството на Орбан от години води кампания срещу Сорос, който насърчава либералните каузи чрез благотворителните си организации.

След срещата с Чапутова унгарският президент се опита да омаловажи полемиката със словашкия лидер, като каза, че в идните години двете страни могат да имат различия по някои въпроси, но изрази увереност, че това няма да направи сътрудничеството им невъзможно, нито на двустранно ниво, нито на ниво В4.