Разкриха тайната на Наклонената кула в Пиза

Това става 800 след изграждането й

800 години след изграждането ѝ загадката на световноизвестната кула най-после е решена. Първата част на символа на тосканския град Пиза е построена от архитект и скулптор Бонано Пизано през последната четвърт на ХIII век. Наред с други неща, Пизано проектира бронзовите порти на катедралата Пиза и Монреале в Палермо.

Откритието, че Бонано Пизано е построил кулата, се дължи на палеографа Джулия Аманати, пише тосканският вестник „Ла Национе”. Тя дешифрира камък с надпис на латински, открит в гроба на Пизано през 1838 г. по време на разкопки около Наклонената кула в Пиза. Трудният за разчитане надпис върху камъка съдържа два латински хекзаметъра (вид стихотворен размер, при който стиховете се състоят от 6 стъпки – бел.ред.), в които Бонано се обявяваше за строител на „прекрасно произведение“. Резултатите от изследванията на Аманати наскоро са публикувани в книга. Откритието на Аманити доказва твърденията на ренесансовия архитект Джорджо Вазари, който посочва Бонано като първия строител на кулата. Нужни са били три строителни „паузи” и цели 177 години, за да бъде изградена кулата в Пиза. Бонано Пизано започва строителството през 1173 г. и успява да построи първия етаж, заобиколен от 15 колони от бял мрамор с класически капители и арки. Когато е построен третият етаж през 1178 г., кулата се е наклонила с 5 см заради нестабилния подпочвен слой, върху който е построена. Поради тази причина строителството е било спряно, пише БГНЕС.

Едва 100 г. по-късно Джовани Ди Симоне продължава изграждането, като се опитва да компенсира наклона. Резултатът е бил съвсем неочакван – камбанарията все още е била крива, което отново е довело до спиране на строителните дейности. Томазо Пизано продължава строителството и го завършва през 1372 г.

През 1990 г. кулата е затворена за посетители. Причината е, че високата 58,5 метра сграда се е отклони с 4,5 метра от оста си и заплашваше да падне. Между 1993 и 2001 г. 800-годишната сграда е „издърпана“ с 44 сантиметра под основата с помощта на тежести с тегло няколко тона. По време на дейностите кулата е обезопасена със здрави стоманени въжета. Строителните дейности струваха 28 млн. евро. Наклонената кула в Пиза, която е част от световното културно наследство, е отворена отново за посетители през декември 2001 г.