"Челен сблъсък" между бизнес и синдикати заради фалшивите болнични

Велев: Ако спрем фалшивите болнични, ще повишим доходите, Манолов контрира: Искате да кажете, че всички болнични са фалшиви

Тази мярка – да не се плаща първия ден от болничния, ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите четири пъти. Второ, ще се произведе много повече. Само ако наполовина се увеличат фалшивите болнични, ще се увеличи БВП.

Това заяви в студиото на Нова ТВ Васил Велев, председател на бизнеса. Като примерен модел той даде Гърция, Малта и Испания.

На работодателите не е работа да видят човекът болен ли е или не, не е негова работа да се занимават с пъдарски неща, а да организират бизнеса, посочи още Велев.

Димитър Манолов, шеф на КТ“Подкрепа“, остро контрира Велев, като подчерта, че здравите служители няма да получи и стотинка повече, въпреки сметките на бизнеса.

Това разсъждение има рационални елементи, но има една сериозна слабост – че всички болнични са фалшиви. Тези 10 млн. повече пари за болнични идват от бизнеса, защото има фирми, които се занимават само с отчитането на болнични. 

Освен това е глупаво да не се плащат болничен в петък и понеделник. Споделям мнението, че е добре първите три дни да се прехвърлят в осигурителната система и тези пари да се изплащат от НОЙ, смята синдикалният лидер. 

Значи вие подкрепяте мързеливите, а не работещите хора, обърна се видимо ядосан Велев.