Развръзка: Варненските общинари разрешиха на кмета да купи за 43 млн. лв. "Дупката" на Гергов

От БСП порицаха своя съпартиец и се разграничи от сделката, като излезе с нарочна позиция

Георги Гергов

Георги Гергов

Варненският общински съвет прие в петък идеята на кмета на града Иван Портних (ГЕРБ) да плати 43 млн. лв. на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, за да купи от него т.нар. "дупка" в центъра на града.

Става дума за нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат още през 1986 г., а по-късно стана собственост на дружество на Гергов. Теренът е от 2.9 дка в центъра на града. Проектът за търговски център на него обаче беше стопиран и от години пространството стои изкопано и се ползва за паркинг.

Общината от години иска да придобие имота, за да го присъедини към пешеходната зона в центъра на града. Последната идея на кмета е общината да купи дружеството, собственик на "дупката" за 43 млн. лева, ако правителството ги отпусне.

Главният архитект на Варна Виктор Бузев, цитиран от "Дневник" мотивира внесеното предложение с това, че ако община Варна не придобие изцяло собствеността върху "дупката" има риск там да се появи "чудовище".

Бузев обясни, че има действащ подробен устройствен план, според който на мястото на "дупката" може да бъде построен пететажен търговски център, а разположението на имота позволява той да бъде застроен 100%.

"С извършване на подобна сделка общината ще стане собственик на декапитализирано дружество", каза общинският съветник Григор Григоров от "Реформаторския блок" при обсъждането. Освен това е възможно в него да са извършвани машинации, които следва да бъдат проверени от НАП". Григоров предложи гласуването да бъде отложено за друга сесия на съвета, но предложението му не бе прието.

Според Костадин Костадинов (коалиция "Варна") на мястото не може да се построи сграда, тъй като там вече са открити останки от древния Одесос. "Не се знае тук какво ще излезе отдолу при разкопки, каза Костадинов. Може да има храмове, общината на древния Одесос...".

Мотивът на Данаил Папазов ("Живот за Варна") да се противопостави на покупката беше стойността ѝ. "Цената от 43 млн. лв. е абсурдна дори за центъра на Лондон", каза той.

В крайна сметка покупката беше одобрена с 28 гласа "за", 8 "против" и двама "въздържал се".

Така сега трябва да се търсят пари от държавния бюджет за финансирането на сделката.

От БСП порицаха члена на Националния съвет на партията Георги Гергов заради това, че днес община Варна реши да купи от него 3 дка терен в топ центъра за сумата от 43 млн. лв. Парите за покупката на известния сред варненци терен като "Дупката" обаче не са общински, а са от държавния бюджет.

Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов, заявиха в нарочна позиция и от ИБ на БСП, които се възмущават, че за сделката на съпартиеца им са гласували всички общински съветници от ГЕРБ и техните сателити.

Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел, се заканва ръководството на БСП в официалната си позиция.