Реаниматор с важен съвет към заразените с COVID-19

И как да разберем дали белият дроб вече има проблем

Д-р Филип Абединов, анестезиолог-реаниматор, разкри в предаването "Лице в лице" по БТВ как COVID-19 нахлува в организма и блокира дишането. Той сравни ефекта на вируса върху организма с ефекта на буря. "Когато дробът стане нехомогенен, се получава един невероятен хаос в него, въздухът не знае накъде да върви и ние буквално трябва да нагнетем въздуха в дроба, за да може човекът да диша. Защото без кислород в човешкия организъм не могат да протичат никакви процеси и той загива", обясни д-р Абединов.

Цяла България е "петносана" с коронавирус, така че навсякъде трябва да има готовност за механична вентилация, подчерта той. Ако едновременно има страшно много заразени и се нуждаят от респираторна помощ, а не достигат апарати, на помощ идва механичната вентилация. "Нашата история за механичната вентилация започва с 200 студенти, които се редуваха да обдишват пациент. Смисълът на карантината е да пази нашите отделения, защото ние не можем да смогнем", посочи експертът. 

Иначе нещата са много сложни. Човекът диша самостоятелно абсолютно несъзнателно. Вирусът се вселява в долните дихателни пътища, запълва кухината на алвеолите и човек вече не може да диша. Тогава минаваме на командно дишане, на респиратор. На тези хора трябва да им се помогне. Пациентите с коронавирус се настаняват в реанимацията, когато не могат да дишат самостоятелно, обясни д-р Абединов.

По думите му, част от пациентите се лекуват вкъщи и не знаят кога да потърсят лекарска помощ. Д-р Абединов посъветва заразените с коронавирус да си купят апарат за измерване на нивото на кислорода в кръвта и да се следи всеки ден. Ако показателят падне под 93-92, това е сигнал, че белият дроб не използва капацитета си и трябва да потърсим веднага лекарска помощ.

Реаниматорът показа в студиото и шлем срещу заразата. "Взех си един шлем от магазин за строителните материали, също и очила, които пазят при заваряване на метали.