Речено, сторено: Манолова внесе в прокуратурата сигнал срещу кмета на Хитрино

Омбудсманът иска да стана ясно как са разходвани 5 млн.лв. след сполетялото ги бедствие

Мая Манолова

Мая Манолова

Прокуратурата ще се ангажира с провеждането на проверка по отношение на средствата, които директно са постъпвали в Община Хитрино. Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова след като внесе сигнал в Прокуратурата срещу кмета на Хитрино Нурадин Исмаил, предаде агенция „Фокус“.

 „С Христо Григоров внесохме до главния прокурор всички документи и протоколи за това как са изразходвани парите на гражданите от дарения на гражданите“, обяви тя.

„Не можем да допуснем да има сянка на съмнение върху нито една стотинка от парите на хората в знак на солидарност“, коментира Мая Манолова. 

„Жалби по отношение изразходването на средствата от сметката с дарения на българските граждани няма. Те бяха за обзавеждане и уреди. Ние настояхме хората сами да решават какви да бъдат уредите и от коя фирма“, посочи тя. 

„Споделих притеснения и тревоги на жители, според които са извършвани ремонти на сгради, които не са пострадали и необитаеми такива. А в същото време не са извършвани ремонти на пострадали сгради или са започнати и не са довършвани“, заяви омбудсманът. 

„Подадоха се близо 70 жалби. Има огромно недоволство. Хората искат пълна прозрачност и щателна проверка за това как са изразходвани средствата, вложени в ремонти в Хитрино“, обяви Мая Манолова. 

„Средствата са за новите 13 къщи, от които 4 не са готови и хората ще посрещнат зимата във фургони, както и за строително-монтажни работи“, уточни тя. 

„Най-големите притеснения и възражения са от начина, по който са правени строително-монтажните работи и как са изразходвани 5 млн. лева от социалния фонд за Хитрино“, каза още Манолова.