Кметът на Пазарджик: Инвеститорът Георги Делчев нито ми е брат, нито ми е братовчед

Общинският съвет на Синитово обяви референдум за добива на мрамор заедно с местния вот

По време на местните избори на 27 октомври в пазарджишкото село Синитово ще се проведе и референдум, реши Общинският съвет.

Заедно с избора за кметове на община и на населено място, жителите на селото ще кажат дали са съгласни в землището им да се открие кариера за добив на мрамор. Това е първият референдум, който ще се проведе в общината.

Кметът на Синитово Борислав Алексиев обобщи категоричния отказ на хората в района да има кариера с 35-годишна концесия и площадка за промишлени отпадъци.

„На всяко предприятие отпадъците може да се депонират там, тонове, което не дава гаранция, че това нещо няма да се просмучи във вода, няма да замърсява, предполага се, че ще стане екологична бомба. Това ще влияе на поминък, на всичко ще влияе“, каза той.

Инвеститорът на кариерата е Георги Делчев, който поема голяма част от обществените поръчки в общината.

Позицията на кмета на Пазарджик Тодор Попов: „За мен са важни интересите на живеещите в населените места. Щом те така са решили, ние сме длъжни да ги подкрепим. Георги Делчев е един човек, който на общината възлага неща и дейности, които трябва да свърши... Георги Делчев нито ми е брат, нито ми е братовчед“.