Ректорът на Алма Матер: С промените на МОН вече ще получавам с 340 лв. по-малко от начинаещ учител

проф. Атанас Герджиков

проф. Атанас Герджиков

"1260 лв. става началната заплата за начинаещ учител, професор в университета получава 1100 лв., те заслужават повече. Има университети, където заплатите са много високи, там има по-високи приходи, най-вече от чуждестранни студенти по медицина. 920 лв. е моята заплата". Това зави ректорът на СУ и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков пред Канал 3.
 
"Мащабът на бюджетите е съвсем различен. В СУ няма сапун, тоалетна хартия и топла вода в резултат от немотията през последните 30 г. Имаме поредица от проблеми, някои свързани с отоплението, други с някои инсталации. Надявам се, че навсякъде ще има и парно, и топла вода", каза още той.
 
"Дадохме свобода на факултетите да преценят дали да има присъствено обучение, предимно така ще бъде, повечето поискаха това за 1 курс, от 2 до 4 курс ще има смесено обучение", обясни ректорът. "80 % от студентите на СУ са имали редовно занятия, мисля, че се справихме добре. Преподавателите се справиха доста добре, а сега ще им е по-трудно, ще трябва да готвят и онлайн обучение, ако по време на присъственото някой се разболее, сподели проф. Анастас Герджиков.