Реставратори ядосани на Минеков, отхвърлят обвиненията му за некачествен ремонт на паметници на културата

Реставрацията на паметника "Цар Освободител Александър II" е извършена при стриктно спазване на всички законови разпоредби, перманентен контрол от отговорните институции, консултации от международно признати експерти, а средствата са изразходвани съобразно волята на дарителя." Това се казва в позиция на Камарата на строителите в България (КСБ), разпратена до медиите по повод публични изказвания на служебния министър на културата Велислав Минеков. Според тях, твърденията на министъра за начина, по който е извършена реставрацията на "Цар Освободител Александър II" не отговарят на истината.

На традиционния брифинг за медиите миналата седмица министърът на културата посочи, че реставрацията на паметника на Александър Втори Освободител срещу Народното събрание е била изпълнена от "нелицензиран майстор", а в министерството липсва документацията на проекта за консервация и реставрация на паметника, припомня "Дневник". Тогава министърът уточни, че ремонтът е трябвало да бъде финансиран със средства от руски депутат, който е дарил 1.2 млн. лв., но в министерството липсва информация как са били разходвани тези средства.

В писмото на Камарата на строителите се посочва, че документацията на проекта е налична - главният архитект на Столичната община е издал разрешение за строеж въз основа на съгласуван с Министерството на културата проект за реставрация и консервация на паметник "Цар Освободител Александър II". Главен координатор на екипа, изготвил проекта за реставрация и част от проектантския екип, е арх. Любомир Петров, ръководител звено Опазване паметниците на културата и историческото наследство (ОПКИН) към Общински културен институт "Музей за история на София".

Обяснява се, че камарата е предоставила проекта за обновление на фондацията на руския депутат Андрей Скоч "Поколение", която се занимава с реставрацията на руски военни паметници. От там е последвала инспекция на паметника на място и след оценката фондацията е решила да отпусне необходимите средства за реставрацията.

"На 29.08.2012 г. е сключено споразумение между Столичната община и КСБ, с което Камарата поема цялата дейност по организацията и координирането на проекта. Организацията на работа е съгласувана с всички институции. През септември тежащата 3,3 тона статуя с височина 4,22 метра е успешно демонтирана и превозена до "Марков студио" с основател и управител скулптора Марин Марков. Самото възстановяване на бронзовите скулптури е направено след подробен метало-химичен анализ, извършен от два института на БАН - по металознание, съоръжения и технологии и по обща и неорганична химия", пише още в писмото.

В него се посочва, че сред екипа консултанти на реставрацията, изпратени от фондация "Поколение" са участвали двама руски реставратори - Олга Чужикова и Алексей Воробьов.

Целият процес от самото начало до финализирането на реставрацията протича при пълна прозрачност и постоянна информираност на медиите и обществеността за извършваните дейности. Пълен списък на лицата, участвали в реставрацията и консервацията на паметника, е публикуван във в. "Строител", посочват още от Камарата на строителите.

В писмото обаче липсва информация каква сума е била отпусната за реставрацията на паметника от руската фондация, както и каква част от нея е била разходвана.