Реставрират паметни плочи от комунистическия концлагер край Ловеч

Правим го заради младите хора, за да знаят и помнят миналото си, казва кметът на града Корнелия Маринова, която е инициатор на проекта

По инициатива на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова започна реставрация на надписи върху паметни плочи на мястото на бившия концлагер „Слънчев бряг“ (1959 -1962) край Ловеч. Реставрацията се извършва от специалисти от Регионалния исторически музей в Ловеч. 

Възстановен е надписът „Поклон пред жертвите на комунизма“, който датира още от 1990 г. Втората плоча е от по-ново време и е сравнително запазена. 

Има идея да бъде възстановен друг уникален и единствен надпис от времето на самия трудов лагер, с почти изличени букви. Типичният за социализма лозунг се намира върху лицевата част на бетонната постройка, от която затворниците са пълнели вагоните с камъни. Призивът е „Ползвай почивката за просвета“. Предвид каторжния труд, довел до смъртта на стотици затворниците, лозунгът звучи направо цинично. 

„Правим го заради младите хора, за да знаят и помнят миналото си. Заради днешния и утрешния ден и поради гражданската си съвест“, каза кметът Маринова.

Припомняме, че Корнелия Маринова като кмет на Ловеч, а по-рано и като председател на Общинския съвет, не само участва във възпоменателните събития в лагера, но и полага грижи да е жива паметта за историята.  Тази година на 6 юни,  Черешова задушница, по нейна идея там бе отслужена панихида.

„Слънчев бряг“ е  бил лагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП. Наричали са го поделение 0789 на „Въдворяване и изселване“, към МВР, Ловеч. Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е секретен и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 145 лагерници, но за много други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на близките, а със секретни указания са извозвани до затвора „Белене“ на Дунав, където тленните останки са заравяни на един от пустеещите острови до големия остров „Персин“.

От 30 години всяка пролет в Ловеч се провежда възпоменателно шествие-поклонение. Тази година поради пандемията то бе отложено във времето, но пък имаше онлайн събитие в памет на жертвите.

снимки: пресцентър на кметството в Ловеч