Реставрират стенопис от 14 век в Бачковския манастир

Той е открит преди 7-8 години пи сондажни проучвания в храма "Свети Архангели"

В Бачковския манастир до дни ще започне реставрацията на стар стенопис в църквата "Свети Архангели". В момента се довършва скелето, за да може другата седмица да започне същинската работа по реставрацията, съобщи за БТА секретарят на светата обител Теодор Пеев.

Този стенопис е открит преди 7-8 години при сондажни проучвания с цел по-късна реставрация. Тогава под съществуващия стенопис са открити фрагменти от друг живописен слой, най-старият или първият стенопис, за който се предполага, че е от ХIV век. Църквата "Свети Архангели" по архитектура е от ХII век, тя е долепена до притвора на централната църква в Бачковския манастир "Света Троица".

Реставраторите сега ще търсят някъде по-цяла стена, за да могат да експонират част от стенописа, каза Теодор Пеев.

Той обясни начина на работа на зографа Моско Велев, нанесъл живописния слой през XIX век /1846 г./, който с тесла е изчуквал по-старата живопис, отгоре е нанасял нова мазилка и след това е рисувал. Поради това се предполага, че ако има нещо отдолу, то ще е силно нарушено, обясни Пеев. При последните сондажни проучвания е търсено по високите части на църквата, като са сваляни парчета мазилка от XIX век, за да се види какво има от долу на първичния живописен слой, каза секретарят на Бачковския манастир.

Досега е открит един кръст, тип патриаршески, подобен на кръстовете в костницата на Бачковския манастир и в църквата при Асеновата крепост.

Подобни патриаршески кръстове, е имало традиция да се слагат от двата края на вратите, и са били характерни за ХIII и ХIV век.

"Нашият" патриаршески кръст е с разцъвтян долен край, като лозница и е добре запазен. Най-интересното е, че той съдържа и криптограма от букви, разчетена преди 3-4 години от проф.Емануел Мутафов. Подобни криптограми са голяма рядкост, но в църквата "Свети Архангели" в Бачковския манастир има такава, а текстcj приблизително казва, че Елена е намерила, това с което ще побеждава. т.е става въпрос за кръста, разясни още Теодор Пеев.

Открита е също част от фигура, за която се предполага, че е на Цар Иван Александър, който е бил ктитор на Бачковския манастир през ХIV век. Всъщност е открит лакът и малка част от рамото, а украсата на дрехата е много характерна и кореспондира с украсата, която е на фигурата на Цар Иван Александър от костницата на манастира.

Технически ръководител на реставрационните дейности е проф.Григорий Григоров, а на обекта е проф.Владимир Цветков, доказан реставратор, работил Боянската църква и други значими обекти, каза още секретарят на светата обител.

Предполага се, че реставрацията може да приключи в началото на следващата година. За реставрацията ще са необходими между 80 и 100 000 лева, които са предоставени от спонсор, който е пожелал анонимност.