Ресторантьори и хотелиери очакват кабинетът да включи туризма в антикризисен план

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призовава правителството да приеме кризисен пакет от икономически мерки за спасение и съхранение на фирмите от туристическия сектор. Това е записано в писмо до премиера Бойко Борисов с копие до ресорния министър Марияна Николова, лидера на "Обединени патриоти" Валери Симеонов и вицепремиера Красимир Каракачанов.

Организацията напомна, че през последните години секторът е допринасял за приходите в бюзджета и за развитието на свързани индустрии. "Колко важен е туристическият сектор не само за българската, но и за европейската икономика говори и фактът, че ЕС отпуска над 600 млрд. евро за своите страни членки, с които да бъде подпомогнат", допълва в писмото си организацията.

За да се възползват от предвиденото финансиране за туризма и други мерки, които да доведат до устойчиво развитие на икономиките, държавите трябва да напишат национални планове и да ги внесат в ЕК до април 2021 г. Затова от асоциацията призовават мерките, които ще включи България в този план, да бъдат дискутирани и одобрени от бизнеса заедно с Министерството на туризма.

Мерките, които предлага организацията, включват:


- Да се гарантира от правителството включването на туризма като приоритет в националния план за възстановяване.


- Да се поемат за срока на пандемичната обстановка всички стопански разходи за ток, вода, отопление, наем и определена процентна част от работните заплати и цялата работна заплата на служителите на онези компании, които регистрират спад в оборота над 30% спрямо 2019 г.


- В случаите, когато икономическата дейност на туристическите предприятия се замразява временно с държавен акт като заповед на здравния, туристическия или други министри, държавата да поеме гореизброените разходи за наем, ток, вода, отопление, както и 100 % от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. Поради невъзможност и забрана да бъде извършвана стопанска дейност за съответния период работодателят се освобождава от задължението да заплаща съответните данъци и такси.


- Да се подкрепи на държавно ниво искането на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета ХОТРЕК, на която БХРА е единствен пълноправен член за България, за временно уеднаквяване в ЕС на ДДС ставка от 5% за туристическия сектор.


- Туристическите бизнес предприятия да бъдат разглеждани като средни, а не малки , въпреки че заради сезония характер на дейността си често не отговарят на критериите за нает брой работници.


- Да се разсрочат кредитите на туристическите компании с 4-5 години, като освен това им се отпуснат и оборотни средства, тъй като до 15 юни не се очертава да има каквито и да е постъпления за сезонните летни хотели. Под въпрос са и приходите на зимните места за настаняване и заведения предвид задаващия се непредсказуем сезон.


- Докато се приеме временната мярка за 5% ДДС за туризма в целия ЕС, да се намали ДДС на доставките на храна на 9 на сто от заведенията за хранене, категоризирани по Закона за туризма, като по този начин се изравни с ДДС ставката, действаща в момента за сервираната в заведенията храна.


- Да се предоставят ваучери за настаняване подобно на ваучерите за храна, за да може да се активира българският пазар, а всеки работник сам да прецени за какво да похарчи необлагаемата сума към заплатата му.


- Да се предоставят ваучери за здравна превенция, които да се ползват не само в държавните бази, а във всички места за настаняване.


- Да се ускори издаването на визи, най-вече онлайн. Подобно облекчение е най-необходимо за съседните държави и за Русия, като механизъм за стимулиране на пазара в трудните условия, в които е поставен бизнеса.


От БХРА настояват и всички бъдещи приотивоепидемични мерки, чието налагане предстои, и засягат туристическия сектор, да бъдат обсъждани предварително с представители на всички национални организации. Напомнят, че за да е успешен даден бизнес, той трябва да работи по правила и да има предвидимост.