Ревизоро сяда в стола на Нено Димов

Това бе решено по време на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти"

Емил Димитров

Емил Димитров

Депутатът от ВМРО Емил Димитров ще бъде новият министър на околната среда и водите. Това стана ясно след Коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" при премиера Бойко Борисов.

Бившият шеф на Митниците, известен още като Ревизоро, ще седне в стола на подалия оставка миналата седмица Нено Димов, избран от квотата на ВМРО в правителството. Затова съвсем логично е наследникът му също да е от партията на Красимир Каракачанов.

Това е деветата рокада в кабинета "Борисов 3". Най-вероятно тя ще бъде гласувана в Народното събрание още на утрешното заседание.

Припомняме, че Нено Димов бе задържан след спецакция на МВР и ДАНС заради водната криза в Перник. Така той стана първия задържан действащ министър у нас. Повдигнато му е обвинение за умишлена безстопанственост. Според прокуратурата като екоминистър Нено Димов е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки спадащото ниво на водата в язовир "Студена". В събота специализираният съд гo остави в ареста. 

Кой е Емил Димитров

Роден е на 20 февруари 1962 г. в Перник. Завършил е Института за музикални и хореографски кадри и се е занимавал с народни танци като хореограф. После поради жилищни проблеми отива в строителството, където работи като електроженист. Успоредно с това завършва Висшия икономически институт.

Има няколко следдипломни квалификации - по митнически контрол, финанси и счетоводство. Работил е в съобщенията като надзорник и счетоводител. Популярност придобива като финансов ревизор и оттам е широкоразпространеният му прякор Ревизоро.

В Министерството на финансите постъпва през 1992 г. Започва от районен ревизор, за да стигне до най-отговорните ревизии в държавата.

През 1997 г. е определен за ревизор на годината заради зърнената афера на кабинета Виденов. Името му нашумява в пресата като скандално заради разкрития на крупни далавери в митниците по време на различни управления. 

2001 г. - след юнските парламентарни избори, спечелени от "Национално движение Симеон ІІ", е назначен за началник на Дирекция "Митници" в правителството на Симеон Сакскобургготски, но впоследствие е освободен от поста.

Депутат в 43 НС от Варна (Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО).

Избран за народен представител от Шумен в 44 НС с листата на коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО".