Режисьорът Бойко Богданов подкрепи Александър Морфов и Народния театър: Политиката няма място в културата

Във връзка с напрежението заради назначаването на Велислава Кръстева

Режисьорът Бойко Богданов поде инициатива „Защити другарчето си“ в подкрепа на своя колега Алексъндар Морфов и Народния театър срещу намесата на политиката в културата.  

Припомняме в Народния театър „Иван Вазов“ избухна скандал заради назначаването за пиар на националната трупа на Велислава Кръстева, която имаше същата функция в ДПС. Стигна се до напрежение между нея и Миналата седмица стана ясно, че има напрежение между главния режисьор на театъра Александър Морфов. Главният драматург на трупата Захари Карабашлиев подаде оставката си – също в знак на несъгласие с присъствието на Кръстева в националната културна институция. Морфов от своя страна обяви, че лично е надраскал вратата на кабинета й с надписи  "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай".

Бойко Богданов публикува отворено писмо в подкрепа на творците, в което се обявява срещу политическите зависимости:   

"Ние, малка група български интелектуалци, В епоха на тежка криза на моралните и професионални ценности в нашата страна, България, казваме: ЗАЩИТИ ДРУГАРЧЕТО СИ КОГАТО НЕГОВАТА ТЕЗА Е ПРАВДИВА И ЧОВЕКОСЪОБРАЗНА! И затова ние защитаваме другарчето си Сашо Морфов в неговата правдива и човекосъобразна теза: Политиката няма място в културата.

Културата има за предназначение да въздига човека в духовни висоти, а не да го коалира с временни несъществености. Народният театър на нашата малка, но вековна България, е Национален Културен институт, чиято задача и роля в обществото е да въздига хората в морален и човешки план, далече от политическите пристрастия и взаимозависимости.

Ние заставаме зад нашето другарче,  режисьора Александър Морфов и неговото въжделение. Застанете и вие, защото ако си нямате другарче, и вас скоро ще ви… няма.”

Писмото е публикувано от изданието „Площад Славейков“.