Режисьорът на церемонията по откриването на Олимпиадата подаде оставка

Директорът на церемонията по откриването на летните олимпийски игри в Токио, 48-годишният Кентаро Кобаяши, се озова в центъра на голям скандал, след като бе разкрито, че в младостта си, като член на комедиен дует, в един от скици той осмива Холокоста и си позволява антисемитски шеги. Това съобщи в четвъртък японският вестник Mainichi Shimbun, цитиран от БГНЕС.

Причината беше появата в интернет на запис на речта на Кобаяши, направен през 1998 година. Кадрите показват как, по-специално, той предлага да „изиграе Холокоста“ и хвърля много отрязани на хартия мъже, които олицетворяват жертвите на геноцид. Видеото стана широко разпространено в японския сегмент на социалните мрежи и предизвика остри критики от потребители, които настояват за оставката на Кобаяши.

Както по-късно шефът на организационния комитет Сейко Хашимото заяви пред репортери, Кентаро Кобаяши напусна поста си в четвъртък след бързо избухналия скандал.

Според нея Кобаяши се извини за думите си преди 30 години и подаде оставка по собствена воля. "Както мнозина посочиха, моите забележки наистина бяха напълно неподходящи. Съжалявам и се извинявам най-дълбоко", прочете Хашимото изявлението на директора.

Центърът „Саймън Визентал“ (неправителствена организация, която също изучава Холокоста и борбата с антисемитизма) заяви по този повод, че „никой, колкото и талантлив да е, няма право да осмива жертвите на нацисткия геноцид . " Японската страна все още не е реагирала официално на последното развитие на събитията.

На 19 юли 52-годишният музикант Кейго Оямада, назначен от композитора на церемонията по откриването на Олимпиадата, подаде оставка. След назначаването му на тази позиция в японските медии се появяват цитати от интервю, което той дава на местно музикално списание през 1994 г. В него Оямада призна, че докато учи в училище, систематично се подиграва на съучениците си с увреждания. В същото време той се засмя, описвайки действията си. В резултат думите на музиканта предизвикаха възмущение сред жителите на Япония, които призоваха той да бъде отстранен от участие в церемонията по откриването на игрите.

Това е четвъртият голям скандал, свързан с организаторите на олимпийските игри в Япония. През февруари шефът на организационния комитет Йоширо Мори подаде оставка. Той направи неуместни коментари, че увеличаването на броя на жените в спортните комитети и федерации води до забавяне на техните срещи. През март творческият директор на игрите Хироши Сасаки напусна поста си, който предложи идеята за участието на актриса, модел и водещ Наоми Уатанабе в една от стаите по време на церемонията по откриването. Според неговата идея момичето трябвало да слезе от небето под формата на прасе.