Провал за Гришо - сбогува се с Виена преди да каже "здравей"

Парадоксално в мача бе, че сякаш и двамата тенисисти искаха да загубят

Григор Димитров

Григор Димитров

Григор Димитров изигра един от най-странните си мачове досега, каквото и да значи това. Световният №10 загуби от Михаил Кукушкин с 1:2 сета (4:6, 6:4, 4:6) в първия си и последен двубой от турнира на ATP във Виена след 2 часа и 25 минути игра.

Мачът бе странен, тъй като и двамата тенисисти образно казано всячески се опитваха да загубят. Както често се случва напоследък, Григор се оказа по-сполучлив в това си начинание. Статистиката сама по себе си е достатъчно болезнена.

Родната ракета направи цели 11 двойни грешки срещу нито една за съперника и загуби, въпреки че спаси изумителните 16 точки за пробив. Кукушкин ги изпусна всичките, но успя да реализира две, които му стигнаха за първи успех срещу играч в топ 10 от много време насам.
 
10-те аса на Григор му помогнаха дотолкова доколкото да не загуби по-бързо. Плюс това изпусна и осем точки за пробив, като се възползва от само една.

Хасковлията игра без първи сервис в повечето време и подаването му бе застрашено почти винаги. Едва в четири от геймовете си българинът взе своето давайки максимум едно разиграване на съперника.

Илзизайки от сухата статистика, трябва да отчетем, че българинът нямаше никакъв блясък в очите. Показа само моментни възходи, но цялостното му поведение не бе това, което бяхме свикнали да виждаме. Бе на моменти летаргичен, разтревожен и психически уморен, въпреки че се върна от почивка.

Първият сет мина изцяло по вкуса на казахстанеца, който даде само две точки на свой сервис. Григор от рано започна с двойните грешки и бе пробит при 3:3, което се оказа фатален момент. В сета направи общо 21 непредизвикани грешки срещу само 5 за Кукушкин.


Във втория сет бе шоуто на спасените точки за пробив. Българинът неутрализира общо седем, като не взе с лекота нито един свой гейм. Успя да пробие в края и вкара мача в решителна част - заслужено или не.

Там Кукушкин направи логичния пробив още в първия гейм и не изпусна инициативата до края, въпреки че при 5:4 изостана с 0:40. Григор не се възползва от това предимство и си тръгва безславно от Виена.

Световният №71 Кукушкин в следващия кръг ще играе с Андрей Рубльов, когото победи в квалификациите, а Григор ще решава нови ребуси около играта си.