Ринго Стар чукна 80 години, получи честитка за ЧРД от Космоса

“Обичам Бетховен, той ми е любимият поет!”,

Ринго Стар

Ринго Стар

Най-пренебрегваният от „Бийтълс” - барабанистът в сянка, чаровникът Ринго Стар днес стана на 80 години.

По този повод музикантът е получил честитки с послания за мир и любов от Космоса, предадоха БТА и  ДПА.

"Това е супер! За пръв път ми желаят мир и любов от космоса", написа в Туитър легендарният биитълс, който получи поздравления за юбилея си от Международната космическа станция и от марсохода "Кюриосити".


Ричард Старки, по-известен с псевдонима си Ринго Стар, е роден е в Ливърпул на 7 юли 1940 г. Преди да се присъедини към "Бийтълс" е барабанист на Rory Storm & the Hurricanes от 1959 до 1962 г. Двете банди често се срещат в Ливърпул и така Ринго прави контакт с Джон Ленън, Пол Маккартни и Джордж Харисън. По това време "Бийтълс" сключват договор за грамофонни плочи, а се нуждаят от нов барабанист. Така на 16 август 1962 г. в бандата пристига Ринго Стар, заемайки мястото на Пийт Бест на ударните инструменти.

За разлика от останалите бийтълси, той произхожда от най-бедната част на Ливърпул. Родителите му се развеждат, когато е едва на три години. Бил е безкрайно болнаво дете - толкова болнав, че е имал повече отсъствия от училище, отколкото присъствия. Вследствие на остър перитонит изпада в десетдневна кома. Следващите 4 години прекарва по болници и се научава да чете чак на 9 години. Тъй като е безнадеждно изостанал от уроците, той губи интерес и започва да бяга от училище. На 13 г. отново се разболява тежко - този път от плеврит и изкарва още една година по болници. В крайна сметка му се събират всичко на всичко 5 г. училище. По-късно в живота си доста съжалява за това, че е останал недоучен. Не е изненадващо, че започва да свири на барабани в болницата. “Започнах с макари върху шкафчето до главата ми. Изкарах 10 месеца на легло и нямаше какво да правя. Така се зарибих, че след това само барабани ми бяха в главата.” След този болничен престой Ринго така и не се връща в училище.

На 17 години. получава първия си сет барабани на старо - подарък от втория мъж на майка си. “Ще видиш, ще стана най-добрият барабанист в света”, зарича се с грейнало лице Ричард. Започва да свири с една група по сватби и купони, а след това и по клубове. През деня е чирак техник, а нощем - музикант. Пет години по-късно става барабанист на най-известната група в света. Десетилетия наред несправедливо е смятан за най-малко талантливия от Ливърпулската четворка. Неговото значение за просъществуването на “Бийтълс” се простира отвъд музиката. Той е спойката, причината да се задържи бандата, балансьорът между гигантското его на Джон, Пол и Джордж Харисън. Барабанистът в дъното на сцената задължително изпълнява поне по една от песните във всеки албум. Той е връзката им с реалния свят, единственият член на бандата, внушаващ доверие. С грозноватото си лице и печалните големи тъмносини очи, той изглежда някак по-близък и по-достъпен за феновете.

След разпадането на “Бийтълс” и смъртта на Джон, Ринго сякаш остава най-разумният от бившата четворка. По ирония на съдбата, той, уж най-малко талантливият бийтълс, е първият, който успява да изплува с хитови соло парчета. През 1989 г. сформира бандата си Ringo's All-Starr. Тя не е с постоянен състав - музикантите непрекъснато се менят, те са все негови приятели като Гари Брукман от “Прокъл Харъм”, Джо Уолш от “Ийгълс”, Дейв Едмъндс, Питър Фрамптън, Джак Брус и Били Престън. С All-Starr прави турнета и записва албуми вече цели 30 г. Не се радва на славата на Пол Маккартни, може би залите, в които свири, не винаги се пълнят, но на Ринго не му пука. Пари не му трябват. Личното му богатство възлиза на 300 млн. лири стерлинги.

Ринго и Пол се събраха през 2016 година, за да запишат рокендрол песен за новия соло албум на Ринго Give Me Love. В парчето участват Едгар Уинтър (клавир) и Джо Уолш от “Ийгълс” (вокал и китара).
През 2018 г.кралица Елизабет Втора го удостои с рицарско звание заради заслугите му в музиката и благотворителността