Родено е бебе от ембрион, замразен преди 27 години

Въпреки че Моли Гибсън е на малко повече от един месец, тя можеше да се роди по всяко време през последните 27 години.

Ембрионът й е замразен през октомври 1992 г. и остава замразен до началото на тази година през февруари, когато Тина и Бен Гибсън от Тенеси приемат нейния ембрион. Тина ражда Моли в края на октомври - близо 27 години след като ембрионът е замразен.

Смята се, че раждането на Моли е поставило нов рекорд - по-рано държан от по-голямата й сестра Ема - за най-дълго замръазен ембрион, за който е известно, че е стигнал до раждане. Не че записите имат значение за Гибсън.

"С Ема бяхме толкова поразени да имаме бебе", каза Тина Гибсън пред Cи Ен Ен.

Гибсън забременява и с Ема, и с Моли с помощта на Националния център за даряване на ембриони , организация с нестопанска цел в Ноксвил, която съхранява замразени ембриони, които пациенти с ин витро оплождане са решили да не използват. Семействата могат да приемат тези неизползвани ембриони, които след това се прехвърлят в матката на осиновител.

Ема, по-голямата дъщеря на Гибсън, е родена през ноември 2017 г. и постави предишния рекорд за най-дълго замразен ембрион, за който се знае, че довел до раждане , според центъра. Нейният бил замразен в продължение на 24 години.

Според експерти около 75% от всички дарени ембриони оцеляват в процеса на размразяване и трансфер, а между 25 и 30% от всички импланти са успешни.

(източник: БГНЕС)