Росен Плевнелиев: Ген. Солеймани не е бил сред вдъхновителите на атентата в Сарафово

Не вярвам, че Тръмп ще гради новия световен ред с Путин и Ердоган, но той руши старият, смята още бившият президент

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Ние се намираме в един етап на студен мир. Не очаквам Тръмп да гради новия  ред с Путин и Ердоган, но той руши един стар ред. Ние сме в един преходен период, в който е важно не да се бомбардираме с ракети, а да градим един ред на мир и толерантност. Това коментира в студиото на БНТ бившият президент Росен Плевнелиев.

Кризата в Иран
Аз съм един от критиците на президента Тръмп. Бях един от тези, които изпратиха критично писмо до американския президент. Тръмп действа импулсивно, непрогнозируемо, което създава ситуации, в които НАТО и съюзниците не знаят какво планират САЩ, а това създава огромен проблем. И един от тях е в Близкия изток. Тръмп каза – ние се изтегляме от Сирия, а това значи че те предадоха кюртските милиции, които спечелиха битката срещу Ислямска държава. Друг пример е Северна Корея – от най-голям враг, тя се превърна в голям приятел на САЩ. Затова стратегически важно е да имаме силен ЕС, за да бъде стожер на разбирателството и стабилността. Затова имаме нужда от силен ЕС, след като САЩ решава да бомбардира един генерал, без съд и присъда. Така ли ще разчистваме неразбирателствата между нас...?

Атентатът в Сарафово
Следях от близо и бях информиран за най-малката подробност, свързана с атентата в Сарафово. Гордеех се тогава колко ефективно работят българските специални служби, дори прокуратурата, която критикуваме твърде много.  Те изровиха всичко по света и ние стигнахме не само до хората, които са извършили атентата, но и зо техните вдъхновители. Името на ген. Солеймани не е присъствало сред тези имена. Не оправдавам действията на този генерал, но трябва да се съобразяваме със суверенитета на една страна. 

„Балкански поток“
По думите на Плевнелиев с изграждането на „Балкански поток“ България направи сериозна реформа в газовия сектор, като с това се премахва един монополист, каквато е Русия, която ни поставяше газови посредници, заради което имахме едни от най-високите цени на газа. Днес случването на „Балкански поток“ е едно надграждане на нашата енергийна инфраструктура, аргументира позицията си бившият държавен глава.

АЕЦ Белене
Винаги съм бил против този проект, ако не се прави на пазарен принцип и без държавни пари. Амбициите на България днес обаче са да се насочи към зелената енергия. Затова смята, че трябва да сме честни към миньорите, защото тяхната професия няма бъдеще. Защото те копаят най-мръсните въглища, които страшно замърсяват въздуха, който дишат нашите деца. А това означава да заложим на чисти енергии и затова смятам, че с въглищата веднъж за винаги трябва да бъде приключено. В този смисъл, че проектът „Белене" е по-доброто пред българските ТЕЦ-овете, но само ако се реализира на пазарен принцип и без държавата да дава пари.