Росен Плевнелиев: Популистите Румен Радев, Слави Трифонов, Мая Манолова и Нинова си подават много добре топката

"Демократична България" играха мълчаливо заедно с Мая Манолова, заяви бившият президент

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Моят прочит за изборите и за мен е повече от ясно - Демократична България играха мълчаливо, но заедно с Мая Манолова, заяви в "Плюс-минус" по Нова телевизия президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев. "Те водиха кампания денонощно срещу ГЕРБ, месеци наред  - с оплюване, критикуване, не казаха една добра дума нито за газовия конектор, нито за Ф-16, ното за огромната перспектива България да влезе в еврозоната, което, вярвам, е важно за Демократична България. Една дума, едно позитивно нещо не казаха. За мен това е тяхно съзнателно решение - да не се каже нито една дума срещу Мая Манолова, срещу президента Радев, срещу БСП. ГЕРБ беше позициониран като основен враг, въпреки че са от едно и също семейство на ЕНП. Мен ме боли, когато брат срещу брат върви, посочи още Плевнелиев. "Предстои решаваща битка в изборите през 2021 г., в която от една страна ще бъдат популистите. От една страна президентът Радев, Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Мая Манолова - те са едно, те си подават много добре топката, но на мен ми се щеше на другата страна на барикадата да бъдат демократите, проевропейските, продемократични сили, добави той. "За съжаление Демократична България премина изцяло в лагера на популистите", категоричен е президентът. "Има два варианта от моя гледна точка. Ако си подадат оставките и намерят един нов български Макрон с ясна ценностна система, който да дърпа България напред, ще бъде много добре за страната ни. От друга страна, също ще е добре да си подадат оставките и да си изберат Мая Манолова за шеф - поне ще се знае кой кой е", каза още Плевнелиев.

"Луканов назначи Костов в първото демократично правителство на България. Влиянието на Иван Костов в Демократична България (ДБ) е голямо. Няма нищо случайно, че Костов е посочен от Луканов в първото посткомунистическо правителство. Това са зависимости. Казвам, че е очевидна ролята, която Костов изпълнява дясното в България да бъде разделено", заяви Плевнелиев.
 
Според него, въпреки че премиерът Иван Костов (1997-2001 г.) е постигнал и добри неща за България, след 2001 г. ролята му е да разделя.