Росен Йорданов: Когато лудостта и бесовете преминат, остава усещането за страх и безпътица

Авторитетът е стената в тъмната стая, когато няма авторитети, няма граници, подчерта социалният психолог

Росен Йорданов, снимка: БГНЕС

Росен Йорданов, снимка: БГНЕС

Импотентността на заемащите в момента отговорни позиции прави хората несигурни и избутва на преден план страховете им. Това каза в ефира на „Фокус“ социалният психолог Росен Йорданов. По думите му когато лудостта и бесовете преминат, остава усещането за страх и безпътица.

„Има процес на рушене на авторитети, на анархизиране на обществената среда, което не е особено трудно за незрели общества като нашето. Може би всички племена и народи са минали през този период. Никак не е лошо да си варварин и да живееш известно време без ред, без правила и нормативност в живота, но рано или късно стигаме до онзи примитивен архаичен ужас от първичния хаос, който е най-дълбокият човешки страх. Смятам, че нашето общество - донякъде умело, донякъде стихийно дирижирано в тази посока, търсейки подобряване на живота си, решаването на някои социални, икономически и обществени проблеми, беше тласнато в революционен дискурс и обстановка, която в началото на мнозина им се стори приятна и еуфорична. Но стигнахме до етапа на депресията и мазохистичния триумф, в който вече дори удоволствието от унижението и от негативната самооценка е преминало и вече сме във фаза, в която властва страхът. А страхът наднича зад всяка една важна сфера в нашия живот“, коментира Росен Йорданов.

Въвеждането на зелените сертификати се оказва черешката на тортата в поредицата от хаотични, недалновидни и разнопосочни действия или бездействия на две поредни правителства, подчерта той.

„Погледнато повърхностно зелените сертификати са нещо добро, но те са добро само при условие, че имаме висок процент ваксинация, но същевременно пролетта и лятото бяха пропуснати, за да се създаде реален план. Човек, който е бил с лексиката на антиваксър, какъвто е сегашният министър на здравеопазването, нямаше как да очакваме, че ще направи добра кампания, в която да убеди българските граждани да се ваксинират. Тук визирам и президента, който е менторът на тези правителства, но продължава да страни от този процес и решенията изобщо, и прави лицеви опори и коремни набирания“, коментира социалният психолог.

Обществата винаги са разчитали на авторитети, поясни Росен Йорданов. А през последните една-две години целенасочено и брутално от държавническо ниво се рушат всякакви авторитети, а хората не си дават сметка колко опасно и разрушително е това. Авторитетът е стената в тъмната стая, когато няма авторитети, няма граници, подчерта Росен Йорданов