Румъния с позиция за ултиматума на Кремъл: Неприемливо е силите на НАТО да се изтеглят от страната

Румъния определи като "неприемливо" руското искане силите на НАТО, разположени на източния фланг на алианса, да бъдат изтеглени като част от гаранциите за сигурност за деескалация на кризата в Украйна, съобщи АФП.

"Подобно искане е неприемливо и не може да бъде част от преговорите", заяви румънското външно министерство в съобщение за медиите.

Припомняче, че по-рано днес руското външно министерство излезе с официално изявление, че руските предложения за гаранции за сигурност включват изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г.

"Един от стълбовете на нашите инициативи, упоменат от вас, е съзнателно формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Става дума за изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния", заяви външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

Така министерството отговори на въпроса какво означава за България и Румъния искането на Русия НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г.

Българският министър-председател Кирил Петков отговори на руското заявление, че „България е суверенна държава и отдавна е направила своя избор, ставайки член на НАТО и като такъв решава сама да организира отбраната на страната си в координация с нейните партньори“.

Той призова Руската федерация да остане ангажирана в диалога за деескалация на напрежението и да работи за по-сигурна Европа, предаде репортер на БГНЕС.

Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно и в ограничен обем, заяви още Петков. /БГНЕС