Румънската спецпрокуратура взе на мушка еврокомисарите Тимерманс и Йоурова

Има срещу тях образувани производства, може да се стигне и до разследване за измами и злоупотреба с власт

Франс Тимерманс

Франс Тимерманс

В създадения съвсем наскоро Специалния отдел за разследване на престъпленията в съдебната система в Румъния е образувано производство срещу първия зам.председател на Еврокомсията Франс Тимерманс, съобщи изданието Romania Insider.

На мушка са също така еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова, румънският главен прокурор Аугустин Лазар и оглавяващата постоянното представителство на ЕС в Букурещ Анджела Кристя.

Жалбите са подадени от специализирания сайт Luju.ro. Той подкрепя дневен ред в обществото, близък до този на управляващата в страната Социалдемократическа партия (СДП).

И четиримата набелязани са работили по последния доклад за Румъния, изготвен по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Предполагаемите обвинения са създаване на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение, измама и поднасяне на фалшива информация, твърди сайтът Digi24.ro.

От Luju.ro депозирали жалбите на 30 януари. Според сайта Специалният отдел може да разследва еврочиновниците, тъй като румънският Наказателен кодекс се отнася и за престъпления срещу румънската държава, румънски гражданин или румънско юридическо лице, извършени извън нейната територия от чуждестранни граждани. 

Не е ясно дали завеждането на тази жалба означава също така, че Специалният отдел ще започне разследване срещу четиримата официални представители. От Luju.ro обаче твърдят, че представителите на ЕС ще трябва да се явят пред тази съдебна институция.

Последният доклад по МСП бе огласен през ноември 2018 г. В него Румъния бе критикувана, че миналата година е направила отстъпление в съдебните реформи и борбата с корупцията.

Тогава официални представители на ЕС, сред които Франс Тимерманс, изразиха безпокойство заради новите закони в сферата на правосъдието, приети от парламента в Букурещ. По силата на един от тези закони бе създаден Специалния отдел за разследване на престъпленията в съдебната система.

През юли 2018 г. Венецианската комисия (Комисия за демокрация чрез право, б.р.) излезе с предварително становище, според което промените вероятно ще подкопаят независимостта на съдебната система в Румъния.

Съвсем наскоро Специалният отдел започна разследване и срещу Лаура Кодруца Кьовеши – уволнената шефка на прокуратурата за борба с корупцията (ДНА). Това започна в момента, в който тя стана фаворит да заеме поста главен прокурор на ЕС.

На 19 февруари румънското правителство прие нови две спешни изменения в правосъдието, което даде още по-голяма независимост на споменатия Отдел. А главният прокурор вече не може да спира разследване на колегите си от тази институция.

„Все пак бихме искали да припомним на румънските власти, че докато изпълняват задълженията си, всички официални лица от Еврокомисията отговарят пред Съда на ЕС и националните власти нямат юрисдикция в тези случаи“, коментира днес ставащото в Румъния говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

„Всички те са защитени от протоколите за имунитет и привилегии, които са прикрепени към европейските договори, а те са подписани от всички страни-членки, включително от Румъния. Нека ви припомня, че вчера изразихме дълбока загриженост за върховенството на закона в Румъния като цяло“, допълни той.

Вчера от ЕК разкритикуваха последните изменения в съдебната система, за които стана дума по-горе.