Румънската църква намери над 200 места за хора под карантина, докато БПЦ продължава да живее в свой свят

Архиепископията на Рамнику осигурява, в случай на необходимост, повече от 200 места за хората, които трябва да останат под карантина, съобщава basilica.ro. Местата са достъпни в Православната богословска семинария „Свети Николай“ в Римнику Вълча, каза за Basilica.ro отец Стефан Зара, съветник в културния сектор и медийните комуникации на Архиепископията в Рамнику. 

„В Архиепископията на Рамнику, както и в другите епархии в страната, Църквата, заедно с молитвите, които непрекъснато издига за края на тази епидемия, в съответствие с исканията на властите и в сътрудничество с тях, ще могат да предоставят на разположение пространства настаняване, храна, дори доброволци в подкрепа на властите “, каза отец Стефан. В момента Румъния, заедно с много държави по света, е изправена пред коронавирусна епидемия от Covid-19.

Докато в северната ни съседка църквата участва живота и в проблемите на вярващите, у нас Светият синод продължава да мълчи и да не се интересува от опасната грипна епидемия. Вместо това отчета от телевизиите обясняват как с молитви ще преборят смъртоносния коронавирус. БПЦ не пожела дори да спази мерките на държавата и да не се събират хора на едно място. Вместо това продължава с литургиите си и рискува здравето на миряните.