Румен Гечев: Може да говорим за кабинета "Виденов", но ще говорим и с плюсовете

Няма нито една разивита страна, която да е с плосък данък.Т ова коментира пред БНТ депутатът от БСП Румен Гечев, а поводът е предложнието за свиване на ДДС на 9 % за ресторантьорите. От БСП бяха внесли свои предложения за 9 % ДДС за храни и лекарства, отпускани от НЗОК, но те не бяха приети от мнозинството.

Румен Гечев поясни,че те искат прогресивно облагане и до сега са го предлагали поне 5-6 пъти.

Той поясни, че са се въздържали при гласуването на 9 % ДДС за ресторанти и кръчми, защото това е само за един сектор и било неприемливо. Заслужавали всички и даде пример с транспорта, които също пострадали от кризата. По думите му те само искат европейски подход и даде пример с Франция и Ирландия, където имали 5 ставки, а Германия – 3.

Той отрече прогнозите на финансовото ведомство, че това би довело до загуби от над 1,8 млрд. лева и покачване на корпоративния данък или на ДДС за други стоки. По думите на Гечев нетните загуби в бюджета ще са в рамките само на 0,5 млрд. лева. 

Гечев поясни, че плоският данък е бил наложен от Тройната коалиция, но това според него е било грешка. По думите му сме се намирали на опашката на ЕС и не сме били пример за данъчно облагане.

Може да говорим на тема кабинета "Виденов", но ще говорим и с плюсовете-голямата приватизация, сделката със "Соди"- Девня, подготовката на съвет за излизане от кризата... Ето сега прокуратурата започва да рови някои интересни сделки от дясното управление и ще стане интересно...." , каза Гечев.