Румен Гечев: ГЕРБ заблуждава гражданите, че влизането в еврозоната изключва фалити на банки

Той изрази опасения, че евросредствата отново може да потънат в сметки на олигарси

Румен Гечев

Румен Гечев

„Подкрепихме актуализацията на бюджета, защото тя е по инициатива на Европейската комисия и Европейския съюз. БСП винаги е подкрепяла инициативи, които са от полза на България. Но тези пари ще дойдат, ако българската държава представи конкурентни проекти. БСП се опасява средствата от европейските програми да не се озоват отново в чекмеджетата на властта.” Това коментира по Би Ти Ви депутатът от БСП Румен Гечев.

Социалистът изрази надежда отпуснатите средства отново да не се отклонят към олигарси, какъвто е примерът с Българската банка за развитие: „Първо бяха отклонени 70 млн. за една колекторска фирма с бухалки. Последните скандали са с Първа инвестиционна банка. Тази сделка още не е финализирана, тъй като правителството се притеснява, защото сделката е дадена на следствените органи.”

„ГЕРБ заблуждават хората, че членството в банковия съюз изключва фалити на банки – пример са десетки фалити на банки на страни от Еврозоната. В момента най-голямата частна немска банка Deutsche bank се намира във фактически фалит – със загуби от милиарди”, припомни народният представител.

Гечев информира, че до момента 27 000 фирми са подали молби за помощ за последиците от кризата с коронавируса, като от тях са одобрени само 880, а нито една от тях не е получила нито 1 лев помощ. Той допълни, че е неистина, че правителството е запазило работните места на над 200 000 българи, като според него тази програма е неработеща.

„Вместо правителството да си гледа в чекмеджетата, най- накрая трябва да започне да работи за българските граждани”, завърши Румен Гечев.