Румен Христов: Манолова да каже по кой модел ще действа - на Луканов, на Виденов или на Станишев?

Няма как да се случи кмет на София да бъде от БСП

Румен Христов

Румен Христов

„Опозицията има ролята да критикува и да изпъкне. Аз си задавам въпроса – кой модел за промяна иска Мая Манолова за София – на Луканов, на Виденов или на Станишев. Самата тя е ярък пример за човек от БСП. Досега социалистите не са печелили кметски избори в София и няма да се случи“. Това заяви пред „Свободна зона“ по ТВ Европа лидерът на СДС Румен Христов. Той попита как Манолова мисли да управлява столицата с десни общински съветници, ако спечели изборите в София, за което се съмнява. 

"Откакто Йорданка Фандъкова е кмет, София е много по-красива. Тя донесе по-благ образ на столицата и тя се "усмихна", коментира лидерът на СДС. "Призивите на градската десница няма да изиграят своята роля. Те няма да призоват да се гласува пряко за Мая Манолова, но се обръщат да се подава бюлетина срещу статуквото, което пак означава, че играят за социалистите. Според мен обаче една част няма да гласуват въобще", каза още Христов. 

"Трябва да се търси диалог в дясното пространство и да се опитаме да го надградим. Не трябва да горим мостове и да търсим конфронтация. Едно дясно мнозинство в парламента винаги ще има нужда от мнозинство. Неслучайно беше направено ОДС", припомни лидерът на СДС.

"Категорично поставяме въпроса за паметника за Съветската армия. Ще искаме от СДС преместването му в музея на социалистическото изкуство. Когато партията ни беше на власт, нямахме време да махнем паметника на окупаторите, защото се занимавахме с други проблеми като зърнената криза. С ДСБ по тази тема сме на едно мнение и се надяваме паметникът да бъде демонтиран", допълни председателят на десните.

"Не трябва да допускаме БСП да управлява. Социалистите няколко пъти провалиха държавата. При Жан Виденов пенсиите бяха стигнали до няколко долара. ГЕРБ е дясно-центристка партия и някак не отива толкова да сложат на масата премахването на съветския паметник от центъра на София. Не трябва да допускаме столицата да бъде управлявана от кмет на бившата комунистическа партия. На СДС и ДСБ беше показан червен картон, защото направихме всичко възможно да има реформи, за да сме в ЕС", каза още Румен Христов.