Румен Христов: Не сме в парламент, а в шоу, реалити формат, който час по-скоро трябва да приключи

Трифонов се скри зад една крехка жена, не показа какво правителство предлага, каква експертиза има, за кого да гласуват хората следващия път, казва пред Faktor.bg лидерът на СДС

Румен Христов

Румен Христов

Интервю на Васко Василев

-  Г-н Христов, защо коалицията ГЕБ-СДС предложи кабинет, какво беше посланието към избирателите?

-  Защото това беше единствено отговорното решение. При очевидната изолация, в която изпадна ГЕРБ-СДС, ние постъпихме изключително отговорно и към нашите избиратели, и към парламентаризма. Предложихме  знаково правителство, с ярка проевропейска и пронатовска ориентация, с идеи за задълбочаване на интеграционните процеси в двете организации, с ясна  и твърда заявка за приемане на еврото от 1-ви януари 2024 г., с приоритети, свързани с преодоляването на здравната криза и последиците в областта на икономиката, както и по отношение на  стабилността  и предвидимостта на икономическите процеси, развиващи се в България. 

-  Как оценявате избора на Даниел Митов за премиер и предвидения за Вас ресор – военното министерство?

- Бойко Борисов направи жест, крачка встрани, предлагайки приемлива не само за нашите евроатлантически партньори личност, но и неоспорена от никого в България – Даниел Митов. Предложеният проектокабинет съчетаваше опита и експертизата, които притежават министри, участвали в управлението до този момент и нови лица със свежи идеи.
Що се отнася до ресора, който получи СДС в мое лице, това е логично и естествено, защото: СДС трасира пътя към НАТО и ЕС, СДС отстоява неотклонно пътя ни в тази посока вече 32 години, СДС е партията, която най-ярко се разграничава от опитите за тласкане на България в посока Евразия. Ако говорим за моята скромна личност, аз имах честта да бъда един от министрите в служебното правителство, назначено от президента Петър Стоянов през 1997 г., което на едно от първите си заседания взе решение да бъде отправена официална молба за членство на България в НАТО. В този смисъл, ресорът отбрана беше символ и признание за решаващата роля на СДС за присъединяването на България към Пакта.

- Как се чувствате сега в парламента, каква е атмосферата там?

- Като в шоу, което не се излъчва във вечерните часове, а в дневната програма на обществената телевизия. Това е реалити формат, който надявам се, час по-скоро да приключи, защото моето усещане е, че вече става обидно и досадно за хората.

- Явно парламентът ще приключи, но това добре ли е за България? 

- Не. Не е добре за България! За първи път не само в  новата ни история, но и в последните стотина  години, доколкото ми е известно, след провеждането на парламентарните избори, веднага се настоява за нови такива, защото виждате ли, резултатът на втората по големина парламентарна група не им харесвал. На следващите избори, които чукат на вратата, най-вероятно резултатът им няма да бъде много по-различен. Нека да анализираме: ако приемем, че при всеки следващ избор, ИТН качва с по 10 депутати, ще ни трябват 5-6 последователни избора, за да достигнат до 121 депутата и да си направят самостоятелно правителство. Нещо, което е абсурдно да се случи. В същото време, трябва да е ясно на новите политически субекти, че времената не само в България, но и в Европа и в по-голямата част от света, за съставяне на самостоятелни правителства, приключиха. Затова е необходимо новите колеги да започнат да се учат на коалиционна политика, защото следващото правителство ще бъде или коалиционно, или на малцинството, като не им препоръчвам втория вариант. 
ИТН не харесват партиите, които са в парламента сега. Но тези партии са изпратени там от българските граждани, от българските избиратели. Техният лидер може да не харесва само сценаристите или актьорите в собственото си шоу и да ги уволнява или назначава. Но няма как да назначава и уволнява партиите в парламента, защото там ги изпраща суверенът – българският народ, както много обича да казва самият той. И след като суверенът е наредил така пъзела, трябва да се търси формулата за съставяне на правителство, поемане на отговорност и управление на държавата, а не да се цупиш и да вадиш от девет кладенеца вода, само и само да не направиш правителство и да хвърлиш страната в нови избори и десетки милиони разходи, като към  здравната и икономическа криза добавиш и политическа.
Приемам правото на лидера на ИТН да върне мандата, но беше редно да покаже какво правителство предлага, каква експертиза има, за кого да гласуват хората следващия път, кой ще ги управлява, кой ще решава проблемите на държавата. Не го направи и се скри зад авторитета и славата на една крехка жена.

- Какви са предвижданията Ви за развитие на политическата ситуация през следващит месеци?

- Нови избори, които трябва да се проведат час по-скоро, а не да се правят опити за забавяне, с оглед прехвърляне на отговорност и вменяване на задължения на едно правителство, което си подаде отдавна оставката и чака с нетърпение своите заместници, без значение дали ще бъдат редовни или служебни министри. От една година проглушиха ушите на народа, че не искат тези министри, ами да ги освободят тогава час по скоро и да покажат какво могат те!

- Какви са очакванията Ви за един нов парламент?

- Някои партии вероятно ще отпаднат, други ще влязат, но ребусът в никакъв случай няма да е по-лесен за решаване.
И да е ясно на всички, които влизат в парламента – там ни пращат не да ни е лесно и удобно, а да вършим работа. А тя зависи от това, на кого какво доверие е дал  избирателят.