Румен Христов: Ситуацията се промени – десницата е обединена, а левицата – фрагментирана

По-малко държава, по-ниски данъци, по-високи доходи и пенсии – това са приоритетите ни

Румен Христов

Румен Христов

Не сме се отказали от лустрация - искаме разсичането на порочния възел БКП/БСП – ДС

Външна намеса по линия на Москва ще има и предстоящите избори, казва пред Faktor.bg  лидерът на СДС

Интервю на Анелия Димитрова

-  Г-н Христов, какво мотивира решението да се коалирате с ГЕРБ? Защо не потърсихте обединение с партии от старото дясно или с протестните движения?

-  Изпълнихме отдавнашно желание на десните хора в България – десницата най-сетне да се обедини. ГЕРБ-СДС  е единствената дясна коалиция сега. Класическото дясно е СДС, а най-голямото дясно е ГЕРБ. Демократична България не е дясна формация – тя се доминира от либерални сили – „Да, България“ и „Зелените“. Единствените, които бяха десни, но бяха претопени, са ДСБ. И го казвам със съжаление. Защото ДСБ произлязоха от нас, от СДС. Били сме партньори дълги години, но сега избраха да олевеят и да загубят идентичността си. Преди две години, когато този процес на олевяване на Демократична България не беше толкова ярък, аз, като председател на СДС, направих всичко възможно да постигнем съгласие с тях за евроизборите. Проведохме дълги преговори и накрая те откровено ни показаха, че не искат коалиция със СДС. Предложиха ни унизителни условия, за да ни отблъснат. Или както определям ситуацията – предпочетоха „зелените“ пред „сините“. Искам да е ясно, че обединението не се случи не по вина на СДС. През годините СДС никого не е отблъсквала и никого не е гонила от истинските десни.

-  Имате ли предизборно споразумение с ГЕРБ? Кои са приоритетите на СДС?

-  Искам да подчертая, че СДС първи, още през ноември миналата година, публикувахме за какво ще работим в 45- то Народно събрание. Ако обединим в ударни послания философията на нашите приоритети, това са: По-малко държава, по-ниски данъци, по-високи доходи и пенсии.
А ето и някои от основните ни приоритети: ускорен годишен икономически растеж, достигащ 6%. Ще търсим съгласие с другите политически сили в България за удвояване на БВП в рамките на 10 години; намаляване на Данък дивидент от 5% на 2%;намаляване на корпоративен данък печалба за ЕТ от 15% на 12%.4; единна ставка на ДДС; увеличаване на прага за регистрация по ДДС от 50 хил.лв. на 100 хил.лв., като се запази възможността за доброволна регистрация и под прага; ускорено развитие на икономиката, което да позволи удвояване на средните доходи в рамките на 4 години; въвеждането на минимална часова ставка. Важен приоритет за СДС е и през 2-та година от майчинството паричното обезщетение да се определя в размер на 80 на сто от брутното трудово възнаграждение за последните 24 месеца. СДС е за ускоряване на реформите във всички сектори, които се нуждаят от такива, с приоритет  е здравеопазването. Ще работим за ускорено приемане на България в Еврозоната – без колебания и съмнения, за приемането ни в Шенген и отмяната на визите за САЩ, с цел улесняване на българския бизнес и българските граждани. СДС приема интеграцията на Западните Балкани за стратегическа цел, но не за сметка на националните интереси. СДС е за ново административно делене на страната,  намаляване броя на общините и утвърждаване на второ ниво на самоуправление; ние сме за финансова децентрализация на общините и оставяне на 25% от Корпоративния данък печалба на фирми, осъществяващи своята дейност в съответната община, съответно и от Данък общ доход на всички, заети в рамките на общината. СДС определя здравеопазването като стратегически приоритет за следващия парламент, с акцент върху намаляване на здравните неравенства и регионалните дисбаланси и достъп до здравна помощ за всички.

-  Как се синхронизират позициите ви по АЕЦ "Белене", лустрацията, антикомунизма, руските проекти?

-  СДС винаги сме заявявали, че сме  против изграждането на АЕЦ „Белене”, защото рисковете за България (екологични и финансови) са огромни. Няма да отстъпим от тази позиция. Това не означава, че сме против ядрената енергетика, ако тя отговаря на всички съвременни изисквания за безопасност и се развива в неземетръсни райони. СДС е за гарантирана диверсификация на доставките на газ. Ние сме за развитието на ВЕИ и за преминаването на въглищните централи на газ, както и за ускорено изпълнение на Зелената сделка.

 Относно лустрацията – това е тема с продължение, по която СДС е длъжник, защото по времето на правителството на Костов не беше направено това, което обществото очакваше. Но ние не сме спирали да искаме разсичането на порочния възел БКП/БСП – ДС, който и до днес пречи за нормалното функциониране на редица сфери. Затова ще предпримем стъпки в тази посока, като парламентарно представена партия.

- Кои са другите политически субекти, с които бихте могли да търсите съгласие по политически приоритети?

- С формациите, за които ЕС и НАТО са необратим избор, които не обслужват интересите на Кремъл и не са произлезли от основния опонент на Съюза на демократичните сили – БСП.

- Очаквате ли  външна намеса в политическото пространство и в предстоящите избори?

- Винаги има опити за външна намеса по линията на Москва. Очаквам да се случи и сега.

- Какъв е Вашият анализ на събитията от лятото на миналата година? Отговорихте ли си на въпроса кой и защо активира протестите?

- Оказа се, че в крайна сметка протестите искаха служебно правителство, а не смяна на модела, както твърдяха. СДС от дълги години предлагаме промени в Конституцията, защото само по този начин може наистина да се промени моделът, но протестърите, които уж искаха същото, смениха мнението си и забравиха темата за конституционните промени. В началото на протестите имаше и чиста гражданска енергия, която беше овладяна и изместена от интересите на партийни хамелеони и производни на БСП, а те се опитаха да обслужат реваншистките идеи на президента. За съжаление, в тази схема се включиха и Демократична България, които колаборираха с левите сили и очевидно неслучайно наскоро заговориха за сътрудничество с БСП. А това е естествено следствие от съвместната работа и завера на ДБ и Мая Манолова на местните избори. Тогава те подкрепиха  Манолова срещу Фандъкова и не се посвениха да получат нейната и на БСП подкрепа, за да си изберат 8 районни кметове на Демократична България. 

- Видяхме, че постиженията на демокрацията не са необратими, какъв е основният залог на тези избори?

- Основният залог е дясното, проевропейското, в лицето на ГЕРБ-СДС да се противопостави на опитите за завои към Кремъл, които ще бъдат яростни, прикрити зад други благовидни каузи и поредни обещания за промяна. Проруското лоби претърпя крах, защото не успя да ни спре от пътя към НАТО и ЕС, както няма да ни спре и по пътя към Еврозоната. Затова сега ще се търси реванш. Сблъсъкът на тези избори ще бъде по оста дясно-ляво. И ако години наред се говореше, че дясното  е фрагментирано, а лявото обединено, сега имаме коренно различна ситуация – обединена десница и фрагментирана левица. 

- Популизъм, парламентаризъм или задкулисна президентска република - каква е вашата политическа прогноза за периода след изборите?

- Като десен човек и демократ, моята цел е да победят нормалността и парламентаризмът. БСП твърдят, че те са единствените, които носят промяната. Но нека да си спомним, че тяхната промяна винаги е равна на разруха за България. И аз съм уверен, че единствената формация, която може да спре похода на БСП към властта, е ГЕРБ-СДС.