Радев с фалшиви клишета на Шипка: Тук е нашият храм на свободата, на клеветата тук строшихме зъба

Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее, каза още президентът

Румен Радев

Румен Радев

Споменът за подвизите на героите на Шипка няма да изтлее. Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово по повод честванията на 142 г. от Шипченската епопея, предаде "Фокус". Той поздрави гвардейците по случай честването.

В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода с обявяването на Руско-турска война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша. Ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските войници, които не отстъпиха нито крачка назад. 

"И днес това е сборният пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност отново ще споменат безсмъртните", каза президентът.

"Преди 85 години народната признателност израстна във величествения паметник на свободата. Бронзовият лъв бди като страж над свободна България, символ на духа, който обединява българите от всички краища на родните земи", допълни държавният глава.

"Тук върху камък е изписан нашият дълг - да помним, че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът, че похитителите на българската история нямат място в бъдещето, да отстояваме свободата си от посегателството - чуждото и своето. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот", настоя Румен Радев.

"Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее", заяви още той.

"Вечна памет на героите, да живее България", завърши словото си държавният глава.

Думите му обаче звучат неубедително, като клишета. Но и многозначително. Същият смисъл ли влага президентът като народния поет Иван Вазов. Неясни остават и посланията му за "похитителите на българската история". Защото ако говорим за похитители, най-големият е Русия. Да си спомним и първата реч на Румен Радев в Народното събрание, когато обяви, че не трябва да се връщаме назад и да се ровим в историята. Именно опитът за фалшифициране и митологизиране на българската история по време на комунистическия режим е истинското й похищение, а президентът и до днес показва, че предпочита да робува на митове, особено когато става дума за Русия, но не и да осветим миналото си.

Ето и пълното слово на държавния глава:

„В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на Шипка срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад. 

И днес тук е сборният пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност отново ще поменат безсмъртните. 

Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Неуморен и непоколебим бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи. 

Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним: 

- че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът, 

- че похитителите на българската история нямат място в бъдещето. 

Да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и от свои. 

Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот. 

Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие. 

Вечна памет на героите! 

Да живее свободна и независима България!