Румен Радев: Не приемам акта някой да кляка пред президентството

Борисов се сети за разследване на главния прокурор чак в своя залез

Румен Радев

Румен Радев

Не приемам такъв акт – клякане на колене, няма нужда. Гражданското общество трябва не да моли, а да изисква да се спазва закона, да има морал. Това каза в интервю за Би Ти Ви президентът Румен Радев, който коментира един от протестите на „Правосъдие за всеки“ срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Радев обясни, че причината да не подпише от първия път указа за назначението на Гешев за обвинител номер едно е липсата на състезателна процедура.

Тази практика се пренася навсякъде – при строителство на магистрали, при ремонтите на язовири. Принципът на прозрачност и конкурентност трябва да се прилагат във всички сфери. От това зависи качеството ни на живот, пенсии, заплати, нашето благосъстояние. В този смисъл и изборът на главен прокурор не е нещо абстрактно. Начинът на случване на нещата има пряко влияние върху нашия просперитет, от това зависи бъдещето на децата ни. 

Румен Радев призна, че познава братът на Иван Гешев – полк. Георги Гешев, от когото има отлични впечатления. По думите му обаче този факт няма никакво отношение към избора на Иван Гешев за главен прокурор 

Полк. Георги Гешев, който е брат на Иван Гешев, има дълга кариера в НСО. Той беше назначен като ръководител на екип в моята пряка охрана още в момента на моето избиране за президент. Аз съм с отлични впечатления от него – прекрасен професионалист и човек. Но отдавна той не е част от моята пряка охрана. А срещата ми с Иван Гешев е обичайна практика при мен. Преди подписването на всеки указ аз провеждам беседа с всеки избран на висок пост. Иначе прегръдките и целувките не са в моя репертоар, посочи президентът.

Законопроектът за независим прокурор, който да контролира главния прокурор

Проблемът за ефективното разследване на главния прокурор се поставя от 10 години. А Борисов се сети за това чак в своя залез и в типично негов стил даде своето предложение за 20 минути. Аз с интерес ще следя дебатите в НС и за мен е интересно какво мислят депутатите по този законопроект – дали е достатъчен и дали не влиза в противоречие с Конституцията, защото се въвежда една мощна фигура, която я няма в Конституцията. Дали намират за нормално изборът на този независим прокурор да бъде отново от ВСС и кой ще го разследва този независим прокурор, ако наруши закона. Неслучайно Венецианската Комисия издаде препоръки за дълбоки институционални промени и най-вече еволюция на политическата култура, а явно това е непосилно за сегашното управление...

По думите му в България има паралелна власт и тя трябва да бъде неутрализирана. Разделението на властите се изпразва все повече от съдържание и това довеждало до приемането на лобистки закони между първо и второ четене.

Според Радев промяната в правосъдната система трябва да засегне и участието на българските граждани и осъществяването на контрола от страна на обществото. В тази връзка той изтъкна, че българите ще започнат да живеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплати.

Има няколко важни инструменти това да се случи. Първият – непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза. Вторият инструмент – свобода на медиите, които да разобличават нередностите и корупцията в държавата. Третият инструмент – силни и независими правораздавателни институции. Така може да се въведе ред в държавата, да има законност, да има свобода и добра среда за бизнеса, убеден е Радев.

За кредитния рейтинг на България
Кредитният рейтинг на държавата – не е добре да се осланяме не външни класации. Совите не са това, което са. Когато се четат лисчетата на рейтинговите агенции, е добре съветниците на Борисов да четат информацията назад. Ние сме имали и по-висок рейтинг през 2006-2008, когато управлява Тройната коалиция, а сега възстановяваме кредитния рейтинг от 2013 година. Добре е да знаем в „Б“ отборът кои държави са – Андора, Португалия, Унгария, Италия, Индонезия. А в „А“ отбора са Перу, Филипините, Панама…Този рейтинг не мери реално икономическите показатели, а вероятността за твоята възможност да покриеш своите дългови ангажименти. Казвам всичко това не от злоба, а с реализъм.. Аз не искам България да катастрофира от самодоволство. Ние снижаваме брутния държавен дълг. Но от 28 млрд. дълг през 2016 той наистина намалява. Но какво прави премиерът - Борисов прави неистово желание да ни спаси от Борисов.

За специалния надзор на САЩ над свободата на медиите и корумпираните в България
Това е сериозно намерение. Това  е ясен знак, че у нас има ненаказана корупция по високите етажи на властта. Вкарват ни в групата на Иран, Пакистан, Камбоджа, Русия и Китай, което е сериозна щета за България. Никой не може да реши проблемите с корупцията отвън. Няма кой да вкара корумпираните освен българската прокуратура и съд, категоричен е Радев.

За шпионския скандал
Дали вярвам в шпионската руска афера – не коментирам докладите на службите, но трябва да защитаваме своя национален суверенитет, независимо каква е цената.