Радев саботира мерките със стряскащи предложения, връща нормалния живот и движението на хора и стоки

Румен Радев

Румен Радев

Президентът Румен Радев даде стряскащи мерки, с които в условията на пандемия по-скоро рискуват живота на хората, отколкото градивно да се помага в борбата със зловещата пандемия. В речта си държавният глава се опита да прокара провокации и паника, примесено с тежък политически популизъм

"Мизерията не е спасение от вируса. Трябва да си поставим ясна цел и връщане към нормален ритъм на живот, движение на хора и на стока. Това може да бъде постигнато с обединените усилия и на всички българи. Здравеопазването ни трябва да има по-гъвкава стратегия за борба с корона вируса. Той не трябва да препятства лечението на хронично болни българи. Някои от мерките се не се приемат от хората и от бизнеса. Формулата 60/40 не е ефективна". Това заяви на извънреден брифинг президентът Румен Радев. 

Реалната помощ по време на криза е безвъзмездната, а не чрез заеми. Правителството не преосмисля приоритетите ни, а тегли заем до 10 млрд. лева. който ще всички ще плащаме много години. Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, защото психиката на хората е подложена на изпитание. Високите глоби са непосилни. Управляващите трябва да преосмислят социалната изолация. Не на репресията и цензурата, а просвещаване на хората, високо съзнание и мисъл за другия. Българският парламент да прояви отговорност  и да продължи работа с контрола върху изпълнителната власт. Да надмогнем егоизма и да се осъзнаем като общност", каза още президента.