Румен Радев със скандално слово: Благодари на Русия за Трети март, под руските знамена сме получили свобода

Румен Радев

Румен Радев

"Свободата най-сетне идва от знамената на руския цар Александър Втори и на неговата армия, съкрушила Османската империя". Това каза президентът Румен Радев по време на заря-проверката по повод 3 март. "Преди 143 години на днешната дата България възкръсва на картата на Европа. Пътят към свободата е дълъг и мъченически, монахът Паисий ни извежда от мрака на невежеството. Народните деятели в Цариград възраждат независимата Българска църква. Апостолът на свободата формулира с думи прости стратегията на нашата национална революция и идеята за чиста и свята република. Бенковски и саможертвените априлци от 1876 г. отварят съдбовната рана в сърцето на тирана", каза Радев.

"Свободата най-сетне идва от знамената на руския цар Александър Втори и на неговата армия, съкрушила Османската империя. След обявяването на войната в Петербург, хората се кръстят и се прегръщат по улицата. Както казва ген. СКобелев: "Русия е единствената страна в Европа, в която има достатъчно идеализъм, за да воюва заради чувства". Достоевски пише в своя дневник: "Това е война нечувана", каза още Радев.

"Водени от тези чувства синовете на дворяните се записват доброволци в действащата армия. Българският народ приема като свои герои всички войни от императорската армия, загинали за нашата свобода: руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, както и румънците, сърбите и черногорците, намерили последния си приют в нашата земя", каза още президентът.