Румен Радев. Няма да се разсърдя, ако ми направят нов политически проект

Президентът възкликна на немски "Светлина, повече светлина!", забрави, че това са предсмъртни думи

Президентът Румен Радев не изключи възможността около него да се създаде партия. Той направи коментар по темата пред студенти в УНСС, където изнесе лекция.  Въпросът му бе зададен от студентка, която  щедро го похвали, че е политикът с най-висок рейтинг и ползващ се с най-високо доверие. Дали заради тези факти смята да създаде свой политически проект, запита тя.

"Президентът е президент на всички българи", каза държавният глава, но допълни, че не би се разсърдил на българските граждани, ако счетат, че е необходимо да се създаде такъв нов негов политически проект.

Президентът разкритикува управляващите за сгрешени приоритети и липсата на дългосрочни цели пред нацията, в това число за непрозрачността на управлението и хаотичността в законодателството, предава Канал 3. По доста странен начин. 

Острите си забележки държавният глава отправи по време на лекция пред студентите от УНСС. След като очерта причините за бедността - варварския начин на приватизация, унищожението на селското ни стопанство, сивата икономика и несъстоялата се важна реформа в областта на образованието, Радев обобщи, че главната причина е политическа - институциите работят неефективно и непрозрачно.

Радев възкликна на немски "Светлина, повече светлина!", попита студентите знае ли някой кой е великият автор на тези думи, а след като нямаше особена реакция, президентът се принуди да ги ограмоти лично - Гьоте.  Мисълта на големия поет, философ и хуманист му послужи да скочи с метафора в 21 век на роден терен. Пропусна да уточни само, че това са предсмъртните му думи.

"В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, в това време други хора го крадат, защото е тъмно", възкликна Радев.

"Някакви хора строят стена, да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябват да почват да я ремонтират. Други хора прокарват пътища и магистрали, но нещо объркват пропорциите, а след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае на кого точно и какво се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат", продължи да раздува мащабите на "строителната площадка" България Румен Радев.

"Но едно е ясно - младите и предприемчивите напускат площадката и търсят друга, по-светла", намекна за емигрантската вълна президенът и призова:  "Крайно време е да включим прожекторите. Това е неотложно, това е най-малкото което трябва да направим, за да я има България", категоричен беше държавният глава. Като настоя, че за спрат да бягат от страната, властта трябва да осветли процесите на управление - всичко да става по ясно установени правила и харченето на публичен ресурс да е прозрачно.

Президентът сякаш не знае, че основната причина да се бяга от България има едно име с три букви БСП. 

Той нападна  програмата за саниране, като я нарече несправедлива спрямо всички данъкоплатци и я противопостави на липсата на реформа в образованието, която да не се свежда до вдигане на учителски заплати и ремонт на инфраструктурата.

"Нация, която инвестира в стиропор, а оставя децата си в невежество, такава нация няма бъдеще. Ще подкрепя всяко правителство, което издигне такива политики като приоритет. И ще работя с радост с това правителство, което ги инициира само", заключи Радев.