Румен Радев с "гениална" идея, предлага модерна ДС - всички да се следим със снимки от космоса

Иновацията струвала "само" 34 млн. лв.

Румен Радев

Румен Радев

Президентът Румен Радев има гениална идея, с която се надминават дори параметрите на Държавна сигурност. Държавният глава предлага да дадем 34 млн. лв. на Европейската космическа служба, която да ни предостави сателитни снимки. Така всички българи да виждат какво се случва в страната ни. По този начин сме щели да виждаме къде се секат незаконно гори, строят ли се хотели на дюните. Системата щяла да дава не само снимки, а имало и червена лампичка която да ни свети и да ни показва къде се краде. 

Предложението му беше представено от Кирил Петров - предприемач и създател на Центъра за приложни изследвания и иновации в природни условия пред БТВ. Вижте подробното обяснение на Петров за иновативния метод да се следим, без редакторска намеса: 

„Сателити снимат България непрекъснато. След това трябва да има център за анализ върху тях. Това всъщност е лична идея на президента Румен Радев. Когато се секат гори незаконно, системата да казва „в Странджа се секат незаконно гори“. Или пък, ако се строят незаконно хотели на Дюните. Вместо това да бъде Биг Брадър, с който само държавата да гледа обществото, системата да бъде отворена за гражданите. Всеки един от нас трябва да налага контрол. Европейската космическа агенция предоставя тези данни на сравнително ниска цена. Целият проект струва 34 млн. лв. Това ще включва анализния център, софтуерните компании и достъпа на всеки един от нас да може да гледа. Най-интересното е, че няма да гледаме само някакви снимки, а ще има системи, които ще отразяват на момента, в който се сече гората. Системата ще казва „поредната кражба“  и този път не да чакаме ГДБОП, ДАНС(?) или някой друг да реагира, а всеки един от нас демократично да каже „какво се случва пак, защо отново се краде“. С други думи – контролът да отиде при гражданите“.