Румен Радев скочи срещу американския посланик

Посланиците, които са свикнали да се месят в работата на българските институции, трябва да се отучат, отсече президентът

Румен Радев скочи срещу американския посланик с обвинението, че се намесвал във вътрешната ни политика. Повод за това станаха думите на Ерик Рубин преди няколко дни, когато заяви, че България трябва да внимава в избора си какви нови изтребители ще купува за ВВС.

"Посланиците, които са свикнали да се месят в работата на българските институции, трябва да се отучат", реагира държавният глава.

Днес в пленарна зала влезе докладът на временната анкетна комисия за изтребителя. Основният извод от 2-месечната работа на депутатите е, че изборът на самолети "Грипен" за бойната ни авиация страда от сериозни пропуски. Депутатите препоръчват на Министерството на отбраната да рестартира частично конкурса, като включи след офертите и ново предложение на САЩ за доставка на нови изтребители F-16. Комисията бе сформирана през юни, за да проучи как служебното правителство на Огнян Герджиков избраха шведските "Грипен" за нов боен самолет на българските военновъздушни сили.