Руски военен експерт: Арктика е руска! Ще се бием до смърт за ресурсите й

Богатствата на Северния полюс са наши ресурси, пишат руски медии

САЩ вземат мерки, включително нечестни, с цел да намалят влиянието на Русия в Арктика. Това разказа Андрей Кошкин от руската Асоциация на военните политолози в ефира на армейската телевизия "Звезда", пише "Известия".

Осъзнал, че изостава от Москва в надпреварата за Арктика, Вашингтон прибягва до всевъзможни хитрини, за да укрепи своето положение в този регион, използва в свой интерес и НАТО. Америка най-вероятно ще се мъчи с всички сили да наваксат, също както и в случая с хиперзвуковите оръжия - модерните бойни системи, представени през последната година от Москва, отбелязва експертът. По думите му САЩ се опитват да формират фалшива информационна атмосфера, за да "изтласкат" Русия от Арктика. Щатите обаче надали ще станат истински конкурент на Русия, защото флотът им е твърде изостанал и слаб. "Русия има 41 ледоразбивачи, а САЩ - 6. Четири са за бракуване. Реално плава само един - "Полар стар". Налага им се спешно да строят флот от ледоразбивачи, но ние имаме атомен, какъвто в момента няма никой в света", обяснява експертът. Повреди ли се единственият американски ледоразбивач, Вашингтон ще бъде принуден да моли за помощ Москва и "ще се опозори пред цял свят", смята той.

На 5 март Пентагонът съобщи, че САЩ по принуда променят оперативните си планове в Арктика, за да възпрат растящото влияние на Русия и на Китай. А в края на февруари американският адмирал Джеймс Фого заяви, че Вашингтон няма да позволи на Русия да контролира Северния морски път, напомня "Известия".

Русия е готова да се бие до смърт за богатствата на Арктика, заявява "Свободная пресса".

Руското правителство на Дмитрий Медведев разработи строги правила за преминаване на чуждестранни военни кораби по Северния морски път. Занапред чуждите командвания ще трябва да уведомяват ресорните органи на Русия 45 дни предварително, като посочват имената на корабите, основните технически параметри, военните звания и фамилните имена на капитаните, целите, сроковете и маршрутите на плаването и др. Чужденците ще бъдат задължени да качват на борда руски лоцмани, а при произшествия незабавно да докладват в най-близкото руско пристанище или военноморска база.

Ако руската страна сметне, че даден кораб не отговаря на условията, за да плава в северните ширини, може да откаже да го пропусне. А при неразрешено преминаване по Северния морски път Русия ще има право да използва спрямо нарушителите всякакви мерки, дори да ги арестува или унищожи. Руската администрация се мотивира с необходимостта да запази контрола на първо място върху екологията, а също и над търговското корабоплаване в региона, добавя вестникът.

Контролът върху Северния морски път е "жизнено необходим" за Русия, по-специално защото чуждите кораби "могат например да разположат на борда си американска система за ПРО "Иджис" - това е много опасно", защото някои траектории на руските балистични ракети са изчислени така, че да минат през Северния полюс, обяснява военният експерт Игор Виборненко. "Арктика е руска. Ресурсите на Северния полюс са наши ресурси", заявява колегата му Василий Дандикин.