Русия е изразила готовност да спази правилата на ЕС за пренос на газ през Украйна

Предстоят нови преговори в началото на октомври

В края на октомври предстои нов кръг от преговорите на политическо равнище между Русия и Украйна за пренос на газ към ЕС. Това съобщи днес след третата подобна среща заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, цитиран от БТА. 

Той отбеляза, че днешната трета политическа среща за подписването на нов дългосрочен договор е очертала сближаване на вижданията. Обсъдени са били въпросите за срока на договора, тарифите и пренасяните обеми. Руската страна е изразила готовност новият договор да отговаря изцяло на правилата на ЕС.

Шефчович уточни, че газовите хранилища в ЕС са 98 на сто пълни. По неговите думи ЕС има готовност за всякакви събития. Еврокомисарят изрази надежда договорът да бъде сключен до края на годината. Той отбеляза, че удължаването на действащия договор не е възможно заради промени в украинските дружества и въведените изменения в европейското законодателство. Затова той определи като спешна нуждата от постигане на споразумение преди края на декември. В днешната среща са участвали енергийните министри на Русия Александър Новак и на Украйна Олексий Оржел.