Русия, ЕС и Украйна ще преговарят в Берлин за бъдещо газово споразумение

Срещата ще се проведе в представителството на Европейския съюз в Германия

Русия, ЕС и Украйна ще проведат тристранни министерски консултации в Берлин на 19 декември, по време на които ще обсъдят параметрите на бъдещо газово споразумение - условия, тарифи и транзитни обеми. Това съобщи в сряда пресслужбата на Европейската комисия (ЕК), предава ТАСС.

„В четвъртък, 19 декември, Берлин ще бъде домакин на още един кръг от тристранните консултации на политическо ниво с Русия и Украйна относно дългосрочния транзит на газ през Украйна след 2019 г. Преговорите ще се съсредоточат върху политическо споразумение, обхващащо продължителността, обема и тарифите на бъдещ транзитен договор, както и арбитраж“, се казва в изявлението на ЕК.

ЕК потвърди, че срещата, която ще се проведе в представителството на Европейския съюз в Германия, ще продължи да се председателства от Марош Шефчович, бивш заместник-председател на Комисията за енергийния съюз. „Време е да изпратим положителен сигнал до пазарите и потребителите“, заяви той.

Освен това ЕК заяви, че преди тристранните консултации по газ Марош Шефчович ще проведе в четвъртък отделна среща с министъра на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер. „Той също ще проведе двустранна среща с министъра на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер в очакване на тристранните преговори в 09:00 часа (10:00 часа българско време)“, се казва в изявлението на ЕК.

Преди това представители на Руската Федерация и Украйна проведоха двустранни преговори за газовия транзит. Една среща се проведе на 28 ноември във Виена, на която присъстваха министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, министърът на енергетиката и опазването на околната среда на Украйна Алексей Оржел, председателят на борда на Газпром Алексей Милер, ръководителите на Нафтогаз и украинския оператор на газопреносната система. Беше отбелязано, че страните са обсъдили руско-украинското сътрудничество в газовия сектор, „уреждането на взаимните искове за изпълнение на договори, условията за транзита на руски газ в Европа от 2020 г. и перспективите за директно закупуване на руски газ за украински потребители“. Друга среща се проведе във Виена на 13 декември. Основната й тема беше удължаването на договора за транзит на газ.

Договорът за доставка и транзит на газ през Украйна за Европа между Газпром и Нафтогаз приключва на 31 декември.