Русия с остра реакция срещу елиминирането на лидера на „Хизбула“, Китай с по-сдържана

"Израел да прекрати незабавно военните действия"

Хасан Насрала

Хасан Насрала

Русия осъди остро смъртоносната израелска атака срещу лидера на ливанската терористична групировка "Хизбула" Хасан Насрала.
Москва настоя Израел незабавно да прекрати всички бойни действия, предаде Дарик с позоваване на ДПА.

Насрала е убит при вчерашната израелска въздушна атака срещу бастиона на терористите в Бейрут.

"Този акт на насилие може да има драматични последици за Ливан и целия Близък изток", се казва в изявление на руското външно министерство. 

В него се казва, че Израел е "признал тази опасност", но въпреки това е продължил с атаката, "която почти неизбежно ще провокира нов изблик на насилие".

Кремъл изтъква, че "в резултат на това Израел носи пълната отговорност за всяка последваща ескалация".

"Призоваваме Израел да прекрати незабавно военните действия. Това ще сложи край на кръвопролитията и ще създаде условия за намиране на политическо и дипломатическо решение." - твърди Москва.

Според руския външен министър Сергей Лавров, "редица страни се опитват да въвлекат Иран в конфликта в Близкия изток, за да предизвикат голяма война там".

Китайският външен министър Ван И осъди косвено ескалацията между Израел и "Хизбула", посочва ДПА.

"В Ливан отново започнаха боеве, но силата не може да замени справедливостта" заяви Ван И в речта си на Общите дебат на ООН в Ню Йорк, само няколко часа, след като бе потвърдено, че Хасан Насралла е убит при израелски въздушен удар. Министърът не спомена изрично Израел.

"Не бива да се бяга повече от дългогодишния стремеж на Палестина да създаде независима държава, историческата несправедливост, понесена от палестинския народ, не бива повече да бъде пренебрегвана", заяви Ван.

Трябва да се прекратят бойните действия в Газа и да се работи за намиране на решение, основано на съществуването на две държави, отбеляза той.